KRISTINE HOLMELID

I skolens vinterferie åpner Bergen Vitensenter i lokalene til Høgskolen i Bergen i Nygårdsgaten. Vegg i vegg med ingeniørutdanningen skal elever få gå på kurs, jobbe i verksteder og se utstillinger innen naturvitenskap og teknologi.

Vitensenteret vil også tilby kurs for lærere.

Var uten plass til 2007

— Vi er svært glade for denne avtalen, sier Eva Grimstad, administrerende direktør ved Bergen Vitensenter.

Høyskoledirektør Nils Mæhle tok initiativ til samarbeidet.

— Det er viktig at elever allerede i grunnskolen blir fortrolig med realfag og teknologi. For våre studenter, blant annet på ingeniør- og lærerutdanningen, er et slikt samarbeid interessant, sier Mæhle.

Bergen Vitensenter har i lang tid vært på jakt etter lokaler. Planen har vært at vitensenteret skal inn i Rådhuskvartalet, men innflytting der var tidligst tenkt i 2007. Bergens Tidende skrev i går om en fersk undersøkelse som viser at ingen land i Norden satser så lite på forskning innen matematikk, naturvitenskap og teknologi som Norge. Fagene har mistet anseelse helt fra grunnskolen og opp til forskningspolitisk nivå, heter det i undersøkelsen.

Derfor er et vitensenter der elevene kan inspireres, forske selv og møte forskere veldig viktig, mener Eva Grimstad, som er rektor på Krohnengen skole.

I full drift fra høsten

— Den norske skolen har fallert når det gjelder faglige og pedagogiske ressurser innen naturfag og matematikk. Dette er ikke lærernes feil, men systemets. Både i videregående skole og på lærerutdanningen er det lite fokus på matematikk og naturfag. Derfor er dette et viktig tilbud til elevene i skolen i Bergen, sier Grimstad.

Vitensenteret tilbyr i dag forskerkurs og teknologiverksted til elever ved Krohnengen skole.

Bergen Vitensenter vil få ca. 1000 kvadratmeter store lokaler hos Høgskolen i Bergen, og åpner i skolens vinterferie i februar. Så vil lokalene oppgraderes videre, og senteret åpnes igjen i august/september.