Cymbaler, rytmer og diskant. Tenker du over at sidemannen også kan høre de «fete» låtene som dunker i hodetelefonene dine?

— Den lyden som kommer ut til omgivelsene, er bare fra den øvre delen av mellomtonen. Der ligger ofte «hvisling», mye cymbaler og rytme som høres gjennom hodetelefonene. De åpne modellene lekker mest lyd og høres i omgivelsene, sier Håvard Holmedal, redaktør i bladet Hjemmekino.

Ifølge Holmedal er det de halvåpne modellene det selges mest av.

— Halvåpne hodetelefoner av merket Koss er de mest populære. De har ikke store klokker som dekker hele øret, men ligger utenpå øret. Det er en veldig rimelig hodetelefon som gir mye lyd, men som lekker en del også, sier Holmedal.

«Lukkede» lekker mindre

Holmedal forstår at folk synes det er irriterende når noen holder sin egen konsert i kollektivtrafikken. I et rom vil man kunne høre lyd fra hodetelefoner ganske mange meter unna, forteller Holmedal.

  • Når det blir irriterende for omgivelsene, så kan du tenke deg hvordan det høres ut på innsiden av hodetelefonene. Jeg har selv opplevd at jeg måtte flytte meg mange seterader på bussen for unngå støyen. Den kan være ganske gjennomtrengende, sier Holmedal som oppfordrer folk til å ta tenke på ørene sine.

Det finnes modeller som slipper mye mindre lyd ut i rommet, ifølge Holmedal.

— Hvis du ikke vil forstyrre de rundt deg, så kan du velge lukkede hodetelefoner som dekker hele øret eller propper. Disse slipper ut mye mindre lyd. Propper kan man få til en rimelig pris, samtidig som lydkvaliteten er høy, sier han.

Holmedal påpeker at folk bør være obs på at lukkede hodetelefoner ikke slipper inn så mye lyd heller.

  • De lukkede modellene kan være skumle å bevege seg ut i bybildet med, ettersom man ikke hører trafikkstøy, forteller han.