Mange av knivene som beslaglegges i tollen er like mye ment for å rive opp, som de er for å skjære, opplyser Åge Skår i Tollvesenet
TOLLVESENET

Fellesferien tar i helgen til for fullt, men det kan være lurt å tenke over hvilke suvenirer som tas med hjem igjen fra ferien.— Mange kjøper med seg ulike produkter som suvenirer, men ofte er det voldsprodukter som politianmeldes, sier avdelingssjef Åge Skår i Tollvesenet.

Blant de mange beslagene Tollvesenet gjør, finner en armbrøst, elektrosjokkvåpen, dyreskaller, kniver, slange på flaske, elfenbensfigurer og ulovlig skinn.

— Å ta med seg slike ting for moro skyld får konsekvenser. Det blir ikke sett på som morsomt av verken oss eller politiet, sier Skår.

Store bøter

Det er ulovlig å ta med seg artikler laget av elfenben, som denne figuren og armbåndene ved siden av.
MILJØDIREKTORATET

Å ta med seg artikler som sees på som våpen gir kraftige bøter.— Det som er vanlig er minimum 8000 kroner og inndragning. Men det kan endres alt etter hvordan situasjon er. Dersom forholdet må gå for retten, blir det nedlagt påstand om et forelegg på minimum 9500 kroner, opplyser politisjef i Fana, Morten Ørn.

Han sier det å ta med seg våpen hjem som suvenirer ikke er et stort samfunnsproblem, men mener det er unødvendig.

— Det er forbudt og straffes med ganske harde bøter. En bør unngå å gjøre slikt. Ingen av disse tingene kan brukes til aktverdige formål og det havner på rullebladet. Folk vet ikke hva de kan risikere, sier Ørn.

- Folk er ubetenksomme

Ifølge Skår fra Tollvesenet, er det lurt å huske på retningslinjer for utrydningstruede dyre- og plantearter.

Innførsel av elektrosjokkvåpen, som stun guns, gir mange tusen kroner i bot.
TOLLVESENET

— Mange reiser til eksotiske steder og kjøper utstoppede dyr. En bør sjekke om de er utrydningstruet. Vi har sett en del av dette, spesielt fra Thailand. Eksempelvis brennevinsflasker med slanger nedi. En del har gått på noen smeller der, sier Skår.Flere av de som blir tatt med ulovlige varer i tollen er ofte uvitende. Men Skår sier mange også er klar over at det de tar med hjem igjen ikke er greit.

— Det er ofte ubetenksomhet. Noen sier de fikk kjøpt det på gaten, uten at de visste det var forbudt. Det kan godt hende, men de burde vite det og forstå at noen av produktene er ulovlige. Bøtene fra politiet er betydelige, forteller Skår.

Han sier at å ta med seg særskilt våpen kan få store konsekvenser.

— En får det på rullebladet. Det er klart det er sørgelig for ungdom å få en prikk på rullebladet. Det kan påvirke jobbmuligheter, og også studiemuligheter dersom en trenger visum. Derfor synes vi det er viktig å gå ut for å advare mot dette. Det er veldig unødvendig av folk å risikere så mye, sier Skår.

- Sjekk med oss

Fra venstre: Korallrev, "rain stick" av bambus, elfenbensartikler og slangeskinnsbelter.
MILJØDIREKTORATET

Han synes blant annet det er veldig rart at folk ønsker å ta med seg slanger på brennevinsflasker.Det synes også Øystein Størkersen, seniorrådgiver i Miljødirektoratet. Han sier mange prøver å ta med seg inn dyr merket på CITES-listen (se faktaboks) uten tillatelse.

— En må være forsiktig med dyreprodukter. Selv om selgeren i for eksempel Bangkok sier det er greit å ta med elfenben, er det forbudt å omsette i Thailand, forbudt å ta med ut av Thailand, og forbudt å ta med inn i Norge. Det blir ikke mer forbudt enn det, sier han.

Størkersen sier folk må sjekke godt om de kan ta med uvanlige suvenirer eller ikke.

— Folk gjør lurt i å ringe oss om de lurer på noe. Mange ringer oss fra ferie og spør om de kan ta med enkelte ting. Eller så kan folk sjekke på nettsidene våre, det oppfordrer jeg folk til å gjøre, forteller han.

Tar med truede arter

Mange reiser til eksotiske steder og kjøper artikler klassifisert som forbudt av CITES-listen. Dette er en beslaglagt skalle av en bavian.
MILJØDIREKTORATET

Flere av bestandene til dyr som tas med til Norge er truet. Miljødirektoratet prøver å regulere innførselen.— Vi kan gi tillatelse til å ta med, men anbefalingen er å droppe det. Det innebærer en stor papirmølle der ofte Mattilsynet og veterinær må inn i bildet, sier han.

Størkersen har sett mye rart bli beslaglagt.

— Noe av det mest usmakelige er rovdyrskaller og apeskaller. Det innebærer også risiko for sykdomssmitte. Noen har også med seg nyflådde skinn, der er det i aller høyeste grad smittefare. Slangevin også, folk drikker det. Det er rart, sier han.

Åge Skår i Tollvesenet synes blant annet det er veldig rart at folk ønsker å ta med seg slanger på brennevinsflasker.
MILJØDIREKTORATET