Ny oppdatering om situasjonen i luftrommet kommer klokken 21 mandag kveld. Da vil det trolig være klart om den forventede skyen som man frykter skal treffe Sørlandet passerer sør for Norge eller kommer inn over Sør-Skandinavia som forventet.

Satellittbilder som ble vist på TV 2 Nyhetskanalen mandag ettermiddag antyder at Norge kan gå helt klar av skyen, men statsmeteorolog Haakon Melhuus sier det ikke er mulig å lage prognoser på annet grunnlag enn det man benytter ved utformingen av de vanlige værmeldingene.

— Et satellittbilde i seg selv sier ikke noe om hvordan været blir frem i tid, sier Melhuus.

Skyen holder seg unna

Askeskyen som var ventet ved midnatt tirsdag holder seg foreløpig unna Norge. Området nær den islandske vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull rystet flere ganger mandag morgen, og askeskyen er blitt mindre.

Lava kan være på vei ut, tror en islandsk geolog. At det kommer lava, kan være en antydning om at vulkanutbruddet går inn i en mindre eksplosiv fase.

— Vulkanens utbrudd går ikke så høyt etter at vulkanen endret karakter. Mesteparten av partiklene vil falle ned før de når det norske og engelske luftrommet. Alle prognosene tilsier at utslippene ikke får betydning i samme grad som tidligere. Intensiteten har avtatt, sier Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Vest for Norge

Foreløpig ligger skyen vest og sør for Skandinavia, over store deler av Sentral-Europa.

– Om dette betyr at det fortsatt vil være pent i morgen, må vi vente med å si noe om til det kommer nye prognoser om noen timer. Skyen ligger vest for oss, så det kan tenkes at den trekker inn til oss tirsdag formiddag, sier Johnsen. (NTB)