— Veldig mange snakker aldri om dette. Min erfaring er at det er mye bedre å være åpen, ellers så skaper det så mye forvirring og gjør det verre for meg selv, sier Camilla Tørring (23).

Alle vennene mine var ute og levde livene sine, mens jeg ikke kunne gjøre noe annet enn å ligge inne og være syk og ha det vondt

25.000 nordmenn har i likhet med henne en kronisk inflammatorisk betennelsessykdom i tarmene og fordøyelseskanalene. Likevel er det lite snakk om de store plagene som dette fører med seg.

Var bare 14 år

Tørring var bare 14 år da hun fikk Crohns sykdom. Det har gjort at livet hennes ikke ble helt som hun hadde tenkt seg. Etter noen år på medisiner som var til god hjelp, ble hun mye dårligere. Hun prøvde flere medisiner uten hell. Hun klarte seg så vidt med ståkarakterer på videregående skole. Sosialt hadde hun ikke krefter til noe.

— I en periode var alt forferdelig. Jeg var langt nede. Alle vennene mine var ute og levde livene sine, mens jeg ikke kunne gjøre noe annet enn å ligge inne og være syk og ha det vondt, sier Tørring.

Nå har Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer (LMF) gjort en stor brukerundersøkelse blant 436 av sine medlemmer. Den viser at nær halvparten har måttet slutte i en jobb på grunn av sykdommen. Åtte av ti sier de opplever at livskvaliteten er redusert.

I dag markerer LMF den internasjonale dagen for disse sykdommene.

— Vi ville vite hvordan det oppleves å ha sykdommen i Norge. Vi ser at mange lever veldig isolert og holder seg mye hjemme. For mange er det veldig tabubelagt å snakke om dette. Vi håper en slik markering kan gi økt oppmerksomhet rundt problemet, sier generalsekretær Arne Schatten i LMF Norge.

Måtte gi seg

For nesten tre år siden dro Tørring til Bergen for å ta fatt på lærerutdannelse. Etter to uker måtte hun skrinlegge alle planer. Hun ble veldig syk igjen. Stress er ofte med på å forverre sykdommen.

I en periode etter dette klarte hun ikke en gang å få i seg mat via sonde. Hun måtte ha næring intravenøst. Hun lå et halvt år på sykehus for å få hjelp. Til slutt besluttet hun å ta en stomioperasjon.

Å fortelle at man går med utlagt tarm er ikke det første du gjør når du møter nye mennesker på fest.

camillia002.jpg
Roar Christiansen

— Jeg sier det når det faller naturlig. Det er jo veldig tabubelagt, men i mange tilfeller er det verre å ikke fortelle noe. Det skaper så mye usikkerhet og forvirring, sier Tørring.

800 nye hvert år

Hvert år får rundt 200 norske innbyggere påvist Crohns sykdom og 600 Ulcerøs kolitt.

— Vi ser at antallet som rammes årlig, øker. Det jobbes med å få et register for dette nå. Samtidig har det de siste 15 årene kommet stadig flere og bedre medisiner, sier Schatten.

Dette kommer også frem i undersøkelsen fra LMF:

Seks av ti sier de isolerer seg mer fra omverden enn tidligere.

Syv av ti sier sykdommen gjør det vanskelig å trene og holde seg i form.

Syv av ti sier de har måttet trappe ned fritidsaktiviteter på grunn av sykdommen.

Seks av ti sier de ikke har kunnet reise på ferie på grunn av sykdommen.

Tar fagbrev

Til daglig jobber Tørring nå med å ta fagbrev som møbeltapetserer. På arbeidsplassen har hun fortalt åpent om sykdommen. 23-åringen er optimistisk for fremtiden. Etter at hun tok stomioperasjon kan hun igjen trene, gå fjelltur, være med venner og leve normalt. På grunn av sykdommen må hun likevel passe på at hun hviler nok.

Camilla Tørring har selv deltatt i undersøkelsen og vært aktiv i ungdomsgruppen til LMF.

— Det er veldig alvorlig når du blir rammet, det påvirker alle deler av livet ditt. Ofte kan ikke folk se at du er syk, fordi mange holder seg hjemme når det er som verst. Da får heller ingen vite hva det innebærer å være rammet, sier Tørring.