Valgkomiteen har delt seg på midten i valget mellom Ruth Grung (43) og Erling Mjelde (60) som etterfølger av Sigurd Grytten.

Leder i valgkomiteen, Terje Ohnstad jobbet lenge med å komme frem til et kompromiss med Grung som leder og Mjelde som nestleder. Men han lykkes ikke.

Uredd og kreativ

— Jeg mener at partiet nå er best tjent med at Ruth blir ny leder. Hun er uredd, engasjert og kreativ, sier han til BT.

Ohnstad peker på at Grung tok på seg oppgaven å lede partiet i en vanskelig situasjon etter at Grytten flyttet til Oslo.

— Hun har vokst med oppgavene. Jeg mener også det er riktig å velge enn kvinne. Det vil i så fall være første gang siden Marit Wikholm var leder i 1986, sier han.

Men det er helt åpent hvem som vil stikke av med seieren på årsmøtet neste helg. Mye tyder på at kampen kan ende med dødt løp.

Slik det ligger an, vil Mjelde hente støtten fra bydelslagene og AUF, mens Grung har flest tilhengere i faglagene.

Mjelde, som opprinnelig er selger av yrke, er en av veteranene i Bergenspartiet. Nå er han bydelsleder i Arna. Politisk er han blant annet kjent som tilhenger av Ulrikstunnelen.

Smigret av AUF

Overfor Bergens Tidende legger han ikke skjul på at han føler seg smigret av å ha blitt foreslått som leder av AUF.

— Jeg ser på det som en stor ære og gleder meg til å samarbeide med de unge, sier Mjelde.

Samtidig beklager han at det heller ikke i år ser ut til å bli ro rundt ledervalget.

Erling Mjelde tror likevel han skal klare å skape ro i det turbulente kommunepartiet. Men han vil ikke si noe mer konkret om hvordan han vil lede partiet før han eventuelt er valgt.

Ruth Grung er mer åpen om sine visjoner.

— Arbeiderpartiet vil forvitre om vi ikke blir mer inkluderende. Vi må bli flinkere til aktivt å bruke nye medlemmer, sier hun.

For å skape et bedre klima for politisk debatt vil hun også invitere innledere uten medlemsbok til debattmøter.

— Slik kan vi skape lokale samråd, sier hun.

Kontroversiell

Ruth Grung er firebarnsmor og formidlingssjef i fagopplæringen i Hordaland fylkeskommune.

To ganger har hun vært foreslått på sikker plass på Stortinget. Men hun er blitt oppfattet som kontroversiell i deler av partimiljøet - helt siden hun meldte seg inn seg inn i Arbeiderpartiet i 1995.

Blant annet vakte det oppsikt langt utover Arbeiderpartiet, da hun i fjor gikk ut i BT og stilte ved spørsmål bybanesatsingen i Bergen.