Hannah (4) stålsetter seg for kalkunkylllingen hun skal ha på armen. Pappa Håvard Glosvik passer på. Regnet øser ned mens Øvre Eide gård i Åsane holder åpen gård for tredje året på rad.

— Vi hadde håpet på et mer «åpent» vær enn dette, men det er veldig kjekt å være her, forteller pappa Håvard Glosvik.

I dag fikk barn og voksne muligheten til å ri på hest og ponni, treffe sauer, geiter, kaniner, høns og andre smådyr. Natursti stod også på programmet, og når ungene var lei av å klappe på hønene, så kunne gården tilby mat på låven og kaker i våningshuset.

22 år med åpen gård

Norges bondelag har hatt denne type arrangement i 22 år. I år har 70 gårder sammen med lokallagene laget åpen dag, og de siste årene har de fått besøk mellom 50.000 og 100.000 besøkt gårdene.

— Det er viktig at alle i Norge får nærhet til næringen, ta på dyra, vite hvor egg, melk, kjøtt og jordbruksprodukter kommer fra. De lages ikke i butikken, må vite forteller Marta Bjørgum Meland som er leder i Hordaland Bondelag.

— På grunn av strengere regler for dyrehold, så har avstanden til forbrukerene økt enda mer. Derfor blir det enda viktigere med denne type arrangement hvor barn og voksne kommer tettere på jordbruksnæringen.

Åpnet åpen gård

Ordfører Gunnar Bakke var på plass, og holdt den offisielle åpningen. Han var veldig fornøyd med å være her, og understreker viktigheten av næringen.

— Jeg vil bare minne dere på om hvor stor oppsluttning Bondens marked har i sentrum, og dagen i dag er en fin inngang til den store matfestivalen som åpner den 10. september.

Rideturer

Lille Elias Mellingen Rasmussen på to år smiler fra øre til øre på den lille ponnien han sitter på. Så sender han noen skeptiske blikk til mor som forteller at rideturen er slutt.

— Han har ridd før, og det på en stor hest, forteller mamma Camilla Mellingen Nilsen litt stolt.

— Det er første gang vi er her, sier Nilsen og tar med seg en lykkelig liten gutt videre på gården.