Mye tyder på at det blir Ap som i år skal forhandle med byrådspartiene om bybudsjettet. Samarbeidet med Frp henger i en tynn tråd, etter at Frp fremsatte krav om plass i byrådet.

– Vi setter tre absolutte krav til forhandlingene, sier Hestetun og ramser opp:

  • Når Bergen får mer penger, skal det resultere i mer velferd for folk flest.
  • Ap vil ha full stans i konkurranseutsettingen. Hjemmehjelpsforetaket skal avvikles.
  • Ap vil ha stanset salget av aksjer i Gaia og BIR.– Dette er de tre absolutter, understreker Eirik Aarek, leder i partilaget.

Soria Moria og mer skatt Påplussingene til Ap består av 80 millioner Soria-Moria-kroner. 15 millioner kroner er hentet i ekstra-utbytte fra pengemaskinen BKK. 10 millioner er tenkt spart på redusert sykefravær. 17,5 millioner blir hentet inn ved å øke beregningsgrunnlaget for eiendomsskatt med fem prosent.

I tillegg vil Ap hente opp igjen av skuffen hele retakseringsprosjektet og på den måten skaffe 30-40 millioner til nye investeringer.

Det pågår for tiden retaksering av samtlige eiendommer i kommunen. Meningen er både å få nye og mer rettferdige takster og innføre skatt i hele kommunen. I dag blir alminnelige eiendommer i sentrale Fana pålagt eiendomsskatt, mens praktvillaer på Hjellestad slipper unna.

I fjor fikk Frp tvunget gjennom at innføringen av de nye takstene skal vente til etter neste kommunevalg.

Mest til skole Største påplussingen, 40 millioner kroner, gjør Ap i skolen. SFO satsene vil partiet ha ned i 1800 kroner, og tallet på kommunale barnehager skal opp, gjerne ved å kjøpe barnehagebusser.

Eldreomsorgen er tilgodesett med 20 millioner kroner ekstra.

Fra skolestart 2006 ønsker Ap å innføre en busstakst i hele Bergen. Det koster 10,5 millioner kroner for årets gjenværende fem måneder.