Ap vil ha færre skoler

Foreldre kan ruste seg til nye kamper mot nedlegging av skoler. Ap vil ha debatt om skolestrukturen i Bergen, og skolebyråd Tomas Moltu (KrF) ønsker diskusjonen velkommen.

- Bergen har mange skolebygg, og flere er tunge å vedlikeholde. Derfor bruker vi uforholdsmessig mye på å drifte skolebyggene, sier Silje Christensen, Arbeiderpartiets fraksjonsleder i komité for oppvekst.

Bergen har mange små skoler med lavt elevtall i flere klasser. Samlet sett bruker Bergen kommune mer på skolebygg pr. elev enn det man gjør i andre storbyer.

Sjekk din bydel: Slik blir elevutviklingen: Slik blir elevutviklingen

Klarert utspill
- Derfor mener jeg oppriktig at vi bør se på antall skolebygg i Bergen. Med færre og bedre bygg og bedre drift frigjøres kapital. Det er logisk at vi da får en bedre skole, sier Christensen.

Hun peker på at det gjelder å bruke de midlene skolen får på best mulig måte.

- Jeg tror at dagens situasjon er noe alle taper på fordi vi bruker for mye på bygg og vedlikehold og for lite på flere lærere og innhold, sier Silje Christensen.

BT er kjent med at Christensens utspill er klarert oppover i partiet. I klartekst betyr det at Arbeiderpartiet mener Bergen er tjent med færre skoler.

Christensen understreker at utspillet ikke er et uttrykk for et ønske om å spare penger på skole, men å bruke pengene annerledes.

Forskutterer ingen ting
Også i byrådspartiet KrF sysles det med slike tanker.

- Vi er nødt til å bruke mer ressurser på elevene og lærerne og mindre på areal, sa gruppeleder for KrF i bystyret, Filip Rygg til BT i desember i fjor.

Skolebyråd Tomas Moltu annonserte nylig at han mener Tunes skoles dager bør være talte allerede til høsten. Nedleggelsen er drøftet i byråd. Innstillingen vil ventelig oversendes bystyret i løpet av kort tid.

Moltu har også vært på besøksrunde på skolene i Fyllingsdalen. Kommunens elevtallsprognoser viser at bydelen kan oppleve en reduksjon i elevtallet på 25 prosent de neste åtte årene.

- Vi er nødt til å se hva vi skal gjøre med den utfordringen, men jeg vil ikke forskuttere noen nedleggelser, sier Moltu.

Han hilser utspillet fra Christensen og Arbeiderpartiet velkommen.

- Jeg synes det er interessant med en dialog med opposisjonen om dette.

- Ingen valgkampvinner
Silje Christensen er vel vitende om at en nedleggelsesdebatt ikke akkurat har vist seg som en valgkampvinner ved tidligere forsøk. Få saker vekker større og sterkere engasjement enn når skoler er truet. Det er ikke få forsøk fra ulike politiske hold som har strandet bare de siste ti årene.

- Man blir ikke populær av å ville legge ned skoler. Problemet er at man ikke tør å ta debatten fordi det alltid er en valgkamp nært forestående. Men vi må våge å stille spørsmålet om det er fornuftig med så mange og så tungt drevne skoler i Bergen, sier Silje Christensen.

- Dette er et område hvor man skal trå forsiktig. Det berører mange menneskers liv og er utrolig viktig for barn, foreldre og ansatte. Men vi vurderer fortløpende strukturtiltak i skolen, sier skolebyråd Moltu.

- Er ikke strukturtiltak et annet ord for nedleggelser?

- Jo, det er ofte det.

Hva synes du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet under!

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Lokalt

Fakta

fakta
Skoler som har vært i faresonen:

  • Skolebyråd Tomas Moltu ønsker å legge ned Tunes skole. Heldal skole blir nedlagt fra høsten 2009.
  • I 2006 ble Løvås skole foreslått nedlagt. Det er ikke første gang for den skolen.
  • Sommeren samme år foreslo Høyre å legge ned Kronstad skole.
  • De siste tre-fire år har Fridalen og Seljedalen skole slåss for overlevelse.
  • Går vi lengre tilbake i tid, har blant andre skolene Hellen, Møhlenpris, Riple, Trengereid og Nordvik vært truet.

Bilder

SLÅSS OG VANT: Så sent som for halvannet år siden mobiliserte foreldre og barn på Kronstad til kamp for skolen. Nå ventes elevtallsvekst på Kronstad, men ved mange andre skoler i Bergen går elevtallet ned de neste årene. FOTO: Silje Katrine Robinson

MYE PENGER: - Vi bruker uforholdsmessig mye på å drifte skolebyggene, sier Silje Christensen, Arbeiderpartiets fraksjonsleder i komité for oppvekst.