88 av de 100 stemmeberettigede som holdt ut gjennom den to og en halv timer lange debatten gikk for tunneløsningen da de valgte bybanetrasé til Åsane.

— Da gratulerer jeg partiet med valg av trasé, og håper på en rask gjennomføring av utbyggingen, sier Ap-leder Marte Mjøs Persen, som må erkjenne tap i kampen om traseen.

Snakket lenge

Oppdatering 20.10: I løpet av de første 40 minuttene har bare tunnelforkjempere gått på talerstolen. Etter pausen klokken 2000 ble det varslet at det ble kuttet i talertiden.

Blant tunnelentusiastene er Per Stiegler. Han har selv vært bybanefører i tre år.

— Min erfaring er at selv om du drar spaken hardt langt tilbake, så tar det tid å stanse 60 tonn.

Stiegler mener Bybanen har ødelagt folkelivet som var i gågaten gjennom Nesttun sentrum.

— Vi hadde torgdager, vi hadde Bondens marked, og av og til hadde vi ølsalg. Gågaten gjennom Nesttun sentrum er nå død. Istedenfor alt dette dundrer det en metallvogn forbi hele tiden. Gjør vi det samme med Bryggen, så gjør vi en stor feil.

Oppdatering 2055: En Bryggen-tilhenger på talerstolen!

Tidligere gruppeleder for Ap i bystyret, Terje Ohnstad, går det foreløpige flertallet midt imot. Han kjøper ikke argumentet om at Bybanen vil utgjøre en fare for mennesker på Bryggen.

— Fra 1. oktober til 30. april ser man ikke et menneske der ute!

Ohnstad er også skeptisk til ekstrakostnadene ved en tunnel.

— Det økonomiske er et viktig argument. Dette må finansieres, og velger man en tunnelløsning blir banen betydelig dyrere. Det kan gjøre at prosjektet faller. Bilistene er ikke villige til å betale den ekstrakostnaden.

Oppdatering 21.25: Etter to og en halv times debatt er sistemann av 39 påmeldte ferdig på talerstolen, og de 100 med rett til å stemme gjør seg klare!

Mange vil snakke

Av totalt 149 stemmeberettigede medlemmer, har 110 stykker dukket opp på kveldens representantskapsmøte. Skal vi dømme etter køen som formet seg da det ble anledning til å tegne seg på talelisten, kan den bli lang. Taletiden er estimert til å ende på over halvannen time.

Lokallagsleder Marte Mjøs Persen hører til mindretallet på tre i styret som ønsker Bryggen-traseen. Flertallet på fem ønsker en tunnel fra sentrum ut i Sandviken.

Mange meninger

— I et så stort prosjekt som Bybanen til Åsane, kan ikke økonomi bli avgjørende. Vi bygger for fremtiden. Byrådets skremselspropaganda om grunnvann og kulturminner kan vise seg å være sterkt overdrevet, sier Nils Gunnar Knutsen, en av dem som tok ordet fra talerstolen.

— Dere er med å skrive historie. I dag er dere med å påvirke Bergens utvikling de neste 150 år, sier gruppeleder Harald Schjelderup.

Han vil ha seg frabedt SVs påstander om at dem som går for tunnel er en del av "asfaltalliansen", som vil legge til rette for biltrafikk i sentrum.

— En bilfri Bryggen er en del av den pakken vi velger i dag, uansett om vi går for tunnel eller åpen løsning.

Øystein Hassel i Bergen AUF er klart mot å legge Bybanen i dagen gjennom sentrum og over Bryggen.

— Vi får en sneglebane som må snirkle seg rundt hvert eneste hushjørne i sentrum. Dette vil irritere bergenserne, det vet vi.

Strøm-Erichsens standpunkt

Tidligere ordfører, byrådsleder og statsråd, Anne-Grete Strøm-Erichsen, har ikke stemmerett, men er likevel møtt opp på dagens møte.

— Jeg er her av ren lokalpolitisk interesse.

Strøm-Erichsen sier hun er spesielt glad over at politikerne nå diskuterer hvor banen skal gå, og ikke om den skal gå. Gode argumenter ser hun på begge sider. Selv har hun vært prinsipielt for at banen skal gå mest mulig i dagen, og hun har ikke aversjoner mot en baneløsning over Bryggen.

— Men begge løsninger er bra. Blir det tunnel, må de sikre gode holdeplasser i sentrum.

- Hvis du kunne stemt, hva ville du ha valgt?

— Problemet til oss synsere er at vi ikke har lest alle utredningene i denne saken. Jeg kan gi etter for de gode argumentene for tunnel. Men jeg er ikke enig i all kritikken mot dagløsningen, og at den tar så lang tid. En bybane er ikke en T-bane, trikk eller tog. Jeg ser gode argumenter på begge sider, så jeg kan ikke velge.

Ville utsette

I starten av kveldens møte måtte de oppmøtte ta stilling til å utsette hele saken, etter at et av medlemmene tok til orde for det. Årsaken var at de ville sette seg bedre inn i saken. Til det sa Mjøs Persen følgende:

— Jeg anbefaler at vi behandler denne i dag. Vi har tidlig varslet at vi skal ta opp dette i løpet av høsten. Det er en måned siden tilleggsutredningene kom.

— Jeg vil på det sterkeste advare mot å utsette denne saken, sa Harald Schjelderup, og la til:

— Hvis vi som parti gjør dette usikkert, mister vi muligheten å påvirke denne saken.

Forslaget om utsettelse falt med 108 mot to stemmer.

KJEMPET MOT BRYGGEN-LØSNINGEN: Bybanefører og Ap-medlem Per Stiegler mener Bybanen har ødelagt folkelivet som var i gågaten gjennom Nesttun sentrum. Han talte varmt for tunnel.
Helge Skodvin