Oppgaven med å snekre sammen en ny liste til bystyrevalget neste år, blir stadig vanskeligere. I mai meddelte Aps førstedame Anne Gine Hestetun at hun ikke ønsker gjenvalg. Nå har nominasjonskomiteen fått samme beskjed fra Jarl Høva og Merete Andreassen, som er leder og nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen.

Begge to bekrefter at de er ute, men vil ikke utdype hvorfor. De viser til Veslemøy Gullachsen, som leder nominasjonskomiteen.

Skylder på jobb

Gullachsen mottok tirsdag en e-post fra Jarl Høva, før komiteen hadde sitt første møte. Morgenen etter kom meldingen fra Merete Andreassen (42).

— Høva viser til at han vil bruke tid på å lede partiet i Bergen, pluss at han driver eget firma. Andreassen viser til at hun søker jobb og ikke vet hvor hun befinner seg neste år.

— Det er vel ikke de egentlige grunnene?

— Jeg har ikke fått andre begrunnelser, sier Gullachsen.

Flere kilder i Arbeiderpartiet sier en viktig grunn til at Høva trekker seg er at bystyrerepresentant Pål Hafstad Thorsen mandag fikk jobben som sekretær for bystyregruppen.

Thorsen (26) er en potensiell konkurrent til Høva (47) om den attraktive tredjeplassen på valglisten. Av valglisten til 2003-valget er det bare Terje Ohnstad (55) og Ruth Grung (47) foran Thorsen som fremdeles er aktuell til neste års valg.

At gruppeleder Ohnstad valgte Thorsen til sekretærjobben skal også ha forsuret forholdet mellom Ohnstad og Høva.

Ohnstad selv avviser det:

— Høva og jeg har et godt samarbeid. Jeg kjenner ikke til noen slik konflikt.

Kvinnejakt

Problemene for nominasjonskomiteen i Ap begynte for alvor da Anne Gine Hestetun trakk seg i mai. Det skinner også gjennom når vi spør den ellers nokså tilkneppede lederen for nominasjonskomiteen.

— Jeg vil ikke si at vi har et problem, men klart at folk av Anne Gines kaliber ikke vokser på trær. Vi har andre, men at hun var i særklasse, vil jeg ikke legge skjul på, sier Gullachsen.

Uten Hestetun gjaldt det for Ap å finne en ny makker til gruppeleder Terje Ohnstad, som er soleklar favoritt til førsteplassen. Med kvoteringsreglene til Ap må annenplassen fylles av en kvinne.

En telefonrunde BT har gjort viser at Andreassen hadde støtte fra minst fire lokallag i partiet. Men med Andreassen ute seiler nå Ruth Grung opp som klar favoritt til annenplassen på listen. Selv om hun er omstridt i partiet, er Grung et av svært få kjente ansikter. Det er viktig i en valgkamp.

Rambøl tilbake

Jarl Høva var aktuell for tredjeplassen, men ville fått hard konkurranse fra veteranen Odd Rambøl, som har varslet sitt comeback i bystyret. I tillegg er altså Thorsen en mulig kandidat.

At de to kastet inn håndkleet kom svært uventet. Kilder i partiet forteller at Høva få dager før han trakk seg, fortalte partifeller at listetoppen allerede var bestemt. Ohnstad, Grung, Høva og Andreassen skulle ha de fire øverste plassene.

Nominasjonskomiteen til Ap møtes mandag. Første utkast til liste skal være klar få dager etter.