For mindre enn en uke siden sendte Høva og Andreassen e-poster til nominasjonskomiteen med beskjed om at de ikke tok gjenvalg til bystyret.

Nyheten om dette fikk Per Rune Henriksen, leder av Hordaland Ap, til å hoppe i stolen: — Det var som..., tenkte fylkeslederen og innkalte partiledelsen lokalt til krisemøte.

— Høva og Andreassen representerer det nye Ap i Bergen. De får inn noe nytt og driver organisasjonen videre. Det ville være tragisk om vi skulle glippe der, sier Henriksen.

Tok omkamp

I går formiddag møtte Henriksen de to frafalne. Deretter hadde de tre en samtale med Terje Ohnstad, partiets gruppeleder i bystyret. Konklusjonen ble at Jarl Høva og Merete Andreassen meldte seg på igjen til nominasjonen.

Høva og Andreassen er denne perioden menig representant og vara til bystyret. De to ble i vinter valgt til leder og nestleder i partilaget i Bergen.

— Hva sa du som fikk dem til å ombestemme seg?

— Jeg har formidlet et sterkt ønske fra organisasjonen om at vi trenger dem på laget. Samtidig må de som fritidspolitikere føle at innsatsen deres kaster noe av seg.

— Hva mener du med kaster av seg?

— Vi snakker ikke om å få betalt, men at de må få være med når beslutningene fattes. Dette gjelder for så vidt alle i bystyregruppen. Høva og Andreassen sitter på tunge verv og nedlegger utrolig mye innsats for partiet. Det må gi uttelling i form av innflytelse, sier Henriksen.

Støtteerklæringer

Gårsdagens samtaler - pluss mange støtteerklæringer - snudde saken, både for Høva og Andreassen:

Høva er fornøyd med utfallet og glad for alle støtteerklæringene han har fått de siste dagene:

— Jeg føler nå vi har funnet arbeidsordningen som passer meg og min familie, sier han.

Da Høva trakk seg, skrev BT at forholdet mellom Ohnstad og Høva hadde kjølnet. Dette karakteriserer Høva som tull.

— Jeg har Ohnstads støtte, sier han bestemt og legger til: - Han har min også.

Merete Andreassen forteller at hun gikk flere runder med seg selv og sine nærmeste før hun meldte seg på igjen:

— Påtrykket fra partifeller om å fortsette har kjentes positivt. Vi vil ha deg der, stå på videre, har folk sagt. Nesten litt skremmende har det vært med all pågangen, sier Andreassen.

TILBAKE I FOLDEN: Jarl Høva og Merete Andreassen på plass utenfor Folkets Hus, der de også i går brukte mange timer på partiarbeid. Begge har nå likevel sagt seg villig til å stå på partiets bystyreliste. FOTO: SIV DOLMEN
Dolmen, Siv