Nå varsler Arbeiderpartiet en ny velgeroffensiv i vest — bare seks måneder etter partisekretær Raymond Johansens startet den forrige.

 • Vi jobber med en ny strategi, sier Ap-nestleder Helga Pedersen.

Og det kan partiet trenge, ifølge BTs og NRKs meningsmåling. I den første målingen gjort etter at regjeringen snudde i kraftlinjesaken, straffer velgerne Arbeiderpartiet hardt:

 • Arbeiderpartiets oppslutning er på 20,7 prosent. Det er ti prosentpoeng lavere enn ved stortingsvalget i 2009.
 • 70 prosent av de spurte er misfornøyde med regjeringens håndtering av kraftlinjesaken.

Endringene er langt mindre i de to andre regjeringspartiene

Les også: Fjorden baby!

Nedgang både før og etter

Målingen er gjort for BT av Respons Analyse, og er gjort tirsdag kveld og onsdag denne uken. Tirsdag ettermiddag presenterte statsministeren at trasévalget i Hardanger skal vurderes på nytt og sjøkabling utredes.

En nedgang på ti prosentpoeng er nøyaktig samme tall som VGs meningsmåling i forrige uke viste blant velgerne på hele Vestlandet - før noen snuoperasjon var i gjære.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) svarer dette om hva de vil gjøre for å gjenvinne Vestlandet:

 • Vi skal gjøre det vi alltid gjør, og det er å gjøre det vi mener er riktig. I lengden er jeg sikker på at det som er riktig for Vestlandet, er det som gir oss mest tillit.

Stoltenberg nevner regjeringens verftspakke, å sikre lav rente, Hardangerbrua og Haakonsverns økte størrelse og betydning som viktige saker i vest.

Pedersen: Vi lytter

 • Har du hørt mer på Vestlandet, slik Raymond Johansen sa Ap skulle gjøre?
 • Vi er opptatt av å gjøre det som er viktig for Vestlandet, svarer Stoltenberg.

Helga Pedersen setter nedgangen i direkte sammenheng med turbulens om luftspennet i Hardanger.

 • Vi ser at argumentasjonen vår ikke har slått an. Derfor har vi tatt de grepene vi gjør nå, sier Pedersen.

I BTs måling svarer 70 prosent av de 600 spurte at de vil ha sjøkabel.

Pedersen sier hun ikke vil spekulere i andre årsaker til den kraftige nedgangen.

Det vil derimot Sveinung Valle, leder for Hordaland Ap. Han mener nedgangen skyldes mer enn bare mastene. Valle nevner både regjeringens mange beslutninger for Fedje-ubåten og utsettelsen av «månelandingen» på Mongstad. Han tror regjeringen vil lytte mer til Hordaland etter kraftsaken.

Pedersen mener Ap allerede lytter.

 • Når vi gjorde det vi gjorde tidligere denne uken, er det nettopp resultatet av at vi lyttet til reaksjonene fra Hordaland, sier Pedersen.

Starter planleggingen

 • Hva er det som gjør at det er så vanskelig for Ap på Vestlandet?
 • Det har jeg ikke noe veldig godt svar på. Det skyldes helt sikkert flere forhold. Det skal vi se nærmere på, sier Pedersen.

Fylkesleder Valle mener utgangspunktet for en kystoffensiv er dårligere nå, enn da Raymond Johansen ble intervjuet tidligere i år.

 • Dette er ikke tall vi kan være bekjent av. Samtidig må vi bare konstatere at det er der vi er nå. En god del av velgerne har satt seg på gjerdet, og en god del har gått til Høyre, sier Valle.

Valle varsler flere nye tiltak i Aps nye vestlandsoffensiv - men at arbeidet er i startfasen. Han vil ikke konkretisere innholdet.

 • Det vil dreie seg både om konkrete saker og måter å drive politikk på, sier Valle.