Flagget gikk til topps i Ullensvang da gladmeldingen kom i februar: Regjeringen gir fraflyttingskommunen ansvaret for å holde orden på samtlige pantebøker her til lands.

Skuffet over sine egne

Det synes ikke Ap er noen god idé. Partiet mener det verken er noe administrativt eller økonomisk å hente på opprettelsen av et Hardanger-arkiv.

— Jeg er overrasket og skuffet over at mine partifeller har vendt tommelen ned, sier Aps Leif Lund til BT.

Partiets hordalandsbenk på Stortinget kjemper nå for en helomvending.

— Men jeg har ikke særlig tro på at vi lykkes, medgir Lund.

Pantebøkene som regjeringen vil plassere i Ullensvang, inneholder kopier av alle tinglyste dokumenter i Norge siden 1936. I dag oppbevares disse ved tingrettene. Forslaget innebærer at alle tinglyste dokumenter skal oppbevares på ett sted. Det sørger for nye arbeidsplasser.

- Tåler ikke mer

Saken avgjøres i Stortinget i juni. Regjeringen får trolig flertall også uten Ap.

— Ingenting er endelig bestemt. Men jeg tror vi går for Hardanger-arkivet, understreker stortingsrepresentant Arne Sortevik (Frp).

— Vi har hele tiden støttet Ullensvang-løsningen. Jeg ser ingen grunn til at vi skal ombestemme oss, sier Ågot Valle (SV).

Ullensvang-ordfører Einar Lutro (H) tar likevel ingenting på forskudd.

— Nå har det oppstått en ny situasjon. Det betyr at vi har en skikkelig jobb å gjøre overfor stortingspolitikerne, forteller han.

Partifellen Torbjørn Hansen mener Hardanger-distriktet ikke tåler flere dårlige nyheter, så dystre utsiktene nå er i Odda og Ålvik.

— Dette minner om Aps behandling av Hardangerbroen: Hordalandsbenken var for, men partiet sentralt gikk likevel imot, sier stortingsrepresentanten.

Her - på sorenskriverkontoret i Ullensvang - vil regjeringen ha et nasjonalt pantearkiv.
FOTO: MARITA AAREKOL