— Vi krever at Frp trekker annonsen og brosjyren.Jeg forventer ogsåen beklagelse fra Gunnar Bakke som fra sitt sete påordførerens kontor sprer usannheter, sier Aps byrådslederkandidat, Harald Schjelderup.

Sjokkregningen

Han er kraftig provosert over Frp-annonsene om eiendomsskatt, som viser regneeksempler på de mange tusenlappene som bergenske huseiere må ut med ekstra, dersom Ap vinner valget.

I forrige uke sto annonsen på trykk i Sydvesten, og fortsatt deler Frp ut brosjyren sin. Annonsene vil komme på trykk denne uken i ulike lokalaviser.

— Jeg er tilhenger av en frisk politisk debatt med snert i replikkene. Men bevisst å spre grove faktafeil bør et hvert parti holde seg for god til, sier Schjelderup.

Vil ha alle med

Ap vil at alle deler av Bergen skal ha eiendomsskatt. I dag er det noen i Bergen nord og på Hjellestad og Milde som slipper.

Frp-annonsen viser at dersom du har en leilighet på Laksevåg og betaler eiendomskatt på kr 628,- så vil du etter valget få regning på kr 11.200,- pr år hvis Ap får styre byen.

Bergens Tidendes Faktasjekk hadde en gjennomgang av annonsene og konkluderte med at Frp hadde regnet feil. De innrømmet da at de hadde glemt å ta hensyn til bunnfradraget.

Ap tok det som en selvfølge at da feilen ble avslørt av BTs faktasjekk, ville Frp stoppe annonsene, men det skjedde ikke.

— Det er viktig for oss å skjerme eiere av vanlige boliger. Derfor har vi lagt inn bunnfradrag som vil være spesielt viktig for barnefamilier, minstepensjonister og unge nyetablerere. Det gir en rettferdig sosial profil.

Hundrelapper, ikke tusener

Nå har Schjelderup og hans valgfeller laget de samme regnestykkene. De understreker at ingen vet med full sikkerhet de eksakte tallene, men at dette er å få eiendomsskatten tilbake på 2006-nivå, slik som Ap ønsker.

— Både bunnfradrag og promillesats kan justeres opp og ned. Men dersom vi tar utgangspunkt i «Retningslinjer for alminnelig taksering i Bergen» utarbeidet av Skattetakstnemnden i 2004), et fast bunnfradrag på kr 600000,- og en skattesats på 2,5 promille, vil vi iht. våre beregninger få om lag kr 400 millioner kroner i inntekt, kr 250 millioner mer enn i dag, sier Schjelderup.

Ifølge Ap er Frps regnestykker «helt på jordet». De mener det korrekte tallet for en leilighet på Laksevåg er kr 811, altså en drøy hundrelapp mer enn i dag. Økningen på over ti tusen kroner vil aldri komme.

- De må slutte og syte

Frp legger seg på ingen måte flate for Schjelderups kritikk og en unnskyldning kan de se langt etter.

Liv Røssland, Frps listetopp og sittende byråd for finans, konkurranse og omstilling, gir klar beskjed tilbake.

— Vi viser i annonsene og brosjyren det potensialet som er i det nye takstsystemet for eiendomsskatten. Hvis man henter maksimalt ut av det nye skattetakstsystemet, kan Bergen ta inn 1,6 milliarder kroner ekstra. Harald Schjelderup løper rundt og gir velgerne løfter i hundremillionersklassen. Han sier ja til alt, men er ikke villig til å fortelle hvor han skal ta pengene fra. Hvis han ikke skal ta det fra økt eiendomsskatt, så må han gå fra valgløftene sine og prioritere hardt som oss andre. Ap må slutte og syte og komme på banen med hva regnestykket deres blir. Det er ikke for tidlig at vi får denne debatten, sier Røssland.

Hun avviser blankt at Frp sprer usannheter fra ordførerens kontor eller at regnestykkene er feil.

— Ap satte i gang retaksering av alle eiendommer i Bergen for hente ut mer eiendomsskatt. Vi viser frem potensialet i et prosjekt Frp fikk lagt i en skuff gjennom forhandlinger med H, KrF og V, sier hun.

Dette er Aps utregninger:

Si din mening i kommentarfeltet under!

PROVOSERT: Harald Schjelderup er kraftig provosert over Frp-annonsene om eiendomsskatt.
SILJE KATRINE ROBINSON
SLÅR TILBAKE: Liv Røssland, Frps listetopp og sittende byråd for finans, konkurranse og omstilling, gir klar beskjed tilbake.
RUNE MEYER BERENTSEN