Høyre går kraftig tilbake, mens Ap styrker seg ytterligere på bergensmålingen som Respons Analyse har utført for BT. Mens det i juni var 12 prosentpoeng mellom storebror Høyre og Ap, er gapet nå redusert til 3,4 prosentpoeng.

Målingen er den første bergensmålingen i BT siden terrorangrepene 22. juli. Mens nasjonale målinger og målinger fra andre kommuner har vist en fremgang på 5–10 prosentpoeng for Arbeiderpartiet, går Ap i Bergen "bare" frem 1,8 prosentpoeng.

Analytiker Idar Eidset i Respons Analyse tror det viser at forholdene i det politiske Norge kan være i ferd med å normalisere seg igjen.

— Vi har tidligere sett at Ap har tatt mange av velgerne som ikke stemte ved forrige valg. Det ser vi ikke på denne målingen. Det blir spennende å se om dette er en tendens som fortsetter, sier Eidset.

Han peker på at Ap historisk sett gjør bra målinger og har høy lojalitet blant sine tidligere velgere. Resultatet er langt bedre enn det Ap fikk i forrige kommunevalg.

Valgmaskinen våkner

Aps byrådslederkandidat Harald Schjelderup sier at målingen viser at partiet fortsatt har en jobb å gjøre med å mobilisere potensielle velgere.

— Men det skal vi jobbe hardt for de tre ukene som gjenstår foran valget. Bergenserne skal få merke at vi nå setter i gang valgkampen for fullt, sier han.

— Har dere overskudd til å drive skikkelig valgkamp etter det som skjedde på Utøya, som rammet Ap så hardt?

— Det som har hendt preger oss selvsagt. Men vi har akkurat begynt valgkampen og opplever et godt samhold i partiet. Jeg tror vi skal klare å få budskapet vårt ut.

Lørdag holdt LO sitt store valgkamparrangement på Torgallmenningen, og Ap hadde roseaksjon i Arna. Sakte begynner valgkampmaskineriet å fungere igjen.

Schjelderup sier at han ikke er overrasket over at den umiddelbare sympatibølgen som man kunne merke på målinger etter 22. juli, nå er i ferd med å ebbe litt.

— På valgdagen tror jeg det til syvende og sist handler om verdier og lokale saker. Derfor må vi nå jobbe hardt i tre uker.

Håper på Venstre og KrF

Han innser at det blir vanskelig å komme i byrådsposisjon uten at minst ett av sentrumspartiene er med på laget. Både KrF og Venstre går til valg på at de vil samarbeide med Høyre, men Schjelderup har ikke gitt opp håpet om at de skal skifte side.

— Historisk har sentrum alltid vært på vippen i Bergen. Det betyr at det blir forhandlinger etter valget som også i år vil bestemme hvem som skal styre Bergen. Vi er utfordrere til høyresiden, og skal være veldig tydelig på vårt alternativ, sier han.

Venstres Julie Andersland heller derimot kaldt vann i Ap-blodårene.

— Vi ønsker å danne et borgerlig flertall sammen med Høyre og KrF. Det har vi årsmøtevedtak på, og har ingen andre planer enn det. Målingene tyder på at bergenserne ønsker et borgerlig byråd, men vi vil ha et grønt, borgerlig byråd i stedet for et mørkeblått, sier hun.

Ap er ikke nevnt i årsmøtevedtaket, men Bergen Venstre har gjort det klart at det er utelukket for dem å samarbeide med Frp. Dersom målingen hadde vært valg, ville Venstre, KrF og Høyre fått til sammen 31 mandater. Det er tre unna flertall.

— Det viser at alternativet vårt er høyst realistisk, sier Andersland.

- Forberedt på nedgang

Høyre går tilbake hele syv prosentpoeng fra junimålingen, men ligger fortsatt langt foran valgresultatet i 2007. Derfor sier byrådsleder Monica Mæland at hun ikke er skuffet over tallene.

— Isolert sett er det en stor nedgang. Men vi lå veldig høyt i juni og med alt som er skjedd i Norge, var vi uansett forberedt på at vi ville gå ned, sier hun.

Som tidligere ønsker ikke Mæland å si noe om hvem som er førsteønsket av de potensielle samarbeidspartnerne Frp og Venstre.

— Vi har hatt én plan hvert eneste valg, det er bredest mulig borgerlig flertall. Vi kan samarbeide med alle på borgerlig side, sier hun.

— Men siden Venstre ikke vil samarbeide med Frp, blir dere tvunget til å velge?

— Det får Venstre svare for. Jeg vil fortsette med den samme planen, svarer byrådslederen.

DET LYSNER: BTs bergensmåling viser fremgang for Arbeiderpartiet, selv om det fortsatt er et stykke frem til byrådsmakt.
PAUL S. AMUNDSEN