RUNE CHRISTOPHERSEN rune.christophersen@bt.no

På morgendagens møte i komitien for kultur, idrett og oppvekst, vil Ap-representantene stemme mot prinsippet om loddtrekning. Det er klart etter et gruppemøte i går ettermiddag, der byråd Anne Gine Hestetun ble møtt med sterke motforestillinger etter sitt barnehageutspill.

Kan skrinlegges Etter forslag fra Ingrid Nordhaug ønsker Ap-fraksjonen å droppe lotteriplanene, og heller basere tildeling av barnehageplasser på en skjønnsmessig vurdering. Kjønn, alder, søskenforhold, søknadsdato, og oppholdstid i barnehagen skal være avgjørende kriterier.

Høyre har allerede karakterisert byrådsforslaget som "hårreisende". Partiet håper å få med seg Frp, KrF og Venstre for å stoppe barnehagelotteriet.Dermed ser det ut til at byrådet kan skrinlegge planene. Det bekymrer ikke Anne Gine Hestetun nevneverdig.

— Intensjonen fra vår side har vært et felles opptakssystem for alle barnehager i Bergen. At det blir gjort en liten endring på akkurat dette punktet, er noe jeg kan leve godt med. Jeg ser ikke på dette som en stor smell, sier Hestenes.

- I pose og sekk Hun mener det alltid kan diskuteres hvilken ordning som ville vært mest rettferdig.

— Jeg ser godt at det er praktisk for foreldre å få begge barna i samme barnehage, men jeg mener det er mest rettferdig å gi til dem som ikke har fått noen plass i det hele tatt, understreker Hestenes.Hun vil ikke la frivillige organisasjoner bruke barnehagemangelen til å presse gjennom egne opptaksvilkår.

— Jeg skjønner godt at de private organisasjonene vil ha både i pose og sekk, at de både vil ha offentlig tilskudd og samtidig velge hvilke barn som skal få plass. Men det er en klar forutsetning for tilskudd at de private barnehagene følger kommunale opptaksregler, sier Hestenes.

- Kommunen står fritt Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim mener de frivillige organisasjonene har gjort en kjempejobb for barnehageutbyggingen, og at de er avgjørende for å sikre full dekning.

— Det ville være meget uheldig hvis de valgte å gi opp driften fordi de måtte følge kommunale opptaksregler, sier hun.Statsråden understreker at Bergen kommune står fritt til å velge hvilken løsning den vil ved tildeling av plasser.

— Men når jeg hører forslag om loddtrekning, er det fristende å si at vi heller må få bygget flere barnehager. Jeg kommer til å se nøyere på situasjonen i Bergen, sier Orheim, som skal ha et møte med byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen fredag.

Les også: Håper det aldri blir vedtattBare plass til halvparten av barna

VIL IKKE TREKKE LODD: Janne Garvik har sønnene i samme barnehage, da kan Casper (5) ta seg av lillebroren Kyrre. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen