Geir Dale sitter i byutviklingskomiteen, og er det nærmeste man kommer bybanepolitisk talsmann i Ap. Han merker seg at alle nå tror bybanesaken er løst for Bergen sentrums del. Det kommenterer han slik:

— Det er litt å foregripe begivenhetene å si at vi er enige. Vi har ikke fått oversendt detaljene i det som Høyre har gått for. Vi er positive til å se på denne løsningen, men en rekke ting må ligge i bunn av en sånn avtale.

Flere momenter

Dale ramser opp følgende krav:

  • Det er åpenbart vi vi sier nei til Bryggen. I en avtale må vi sikre oss mot at det alternativet kommer opp igjen dersom denne tunnelen viser seg vanskelig å bygge.
  • Høyre foreslår at Bybanen skal komme ut ved Slaktehustomten. Det er ikke en løsning vi ønsker. Vi skal ikke være kategoriske, men vi ønsker at den skal gå i Amalie Skrams vei. Dale vedgår at byrådet ikke trenger deres støtte dersom byrådspartiene KrF, H og Frp nå e renige.

  — Men dette er en sak av en sånn dimensjon at jeg går ut fra at byrådspartiene ikke vil presse den gjennom med minst mulig flertall i bystyret.

  Skal snakke

  Høyres gruppeleder Dag Skansen har vært i kontakt med Ap. Han mener det absolutt er mulig å få til en felles løsning.

  — Det har også Dale sagt til meg. Men det er klart, dette er politikk, og Ap vi ha en hånd på rattet. Det inviterer vi dem også til. Vi må være åpne for de ønskene de har for å lande et bredest mulig flertall.

  Han viser til avtalen de gjorde med Ap om Bergensprogrammet i 2003.

  — Det er ikke alt man kan vedta, men man må lage en avtale som sikrer at begge parter føler seg trygge på at det som gjøres er troverdig, og at avtalen har tillit.

  VENTER INNSPILL: Geir Dale (til venstre), her med gruppeleder Harald Schjelderup (Ap), sier partiet ikke har gitt sin tilslutning til noe tunnelalternativ ennå.
  Ørjan Deisz (arkiv)