Audun Lysbakken og resten av SV-ledelsen åpnet valgkampen tirsdag formiddag med en eneste sak: Miljø. Klimautslippene skal ned, og Norge skal gå i front ved å stoppe nye felt, og investere bare grønt i utlandet. Det vil ikke regjeringspartner Arbeiderpartiet høre noe om.

Nei fra Ap

Knapt var pressekonferansen i Oslo over før Ap's toppkandidat i Hordaland skjøt den grønne ballongen ned.

— Vi har sagt at vi skal ta stilling til hvert enkelt felt etter hvert, ut fra lønnsomhet og miljøhensyn. Det er uaktuelt for oss å si et generelt nei til å åpne nye felt, sier Henriksen.

Lysbakken, som er SVs toppkandidat for Hordaland, vil dessuten ha et helt grønt oljefond.

— Vi mener at Oljefondet skal trekke seg ut av alle oljeselskaper, kullselskaper og selskaper som er tungt inne i skifergass og tjæresand. Fondet skal også trekke seg ut av klimaverstingene innenfro alle bransjer

Nytt nei fra Ap

Heller ikke det vil Arbeiderpartiet være med på.

— Oljefondet er vår investering for velferden i fremtiden. Det er viktig at det gir nødvendig avkastning, selv om SV skal ha ros for at de har fått skjerpet de etiske reglene for fondet. Det har ikke vi hatt problemer med.

— Men noe generelt forbud mot at Oljefondet skal investerer i oljeselskap og andre selskap som SV er kristiske til, blir ikke aktuelt for oss, fastslår den tidligere statssekretæren i Olje og enegridepartementet.

Bare miljø

— SV vil gjøre dette valget til et miljøvalg, mens andre får snakke om helse og økonomi, sa en presset partileder. Han ser Miljøpartiet De Grønne utfordre SV i flere fylker.

For oss vil miljø og klimaspørsmål være viktige enn alle andre saker. Vi har ingen panikk for De Grønne, men vi er redde for at Fremskrittspartiet skal få makt. Det er et parti som vil gå stikk motsatt vei av det som er nødvendig for å redusere klimautslippene og nå togradersmålet.

Bør Norge hente opp olje og gass fra nye felt? Si din mening.