Ap ønsket egentlig å styrke og utvide Bergen Katedralskole, slik at det skulle bli to sterke studiespesialiserende skoler i sentrum.

— Det fikk vi ikke flertall for. Derfor søker vi å få på plass et subsidiært forslag, sier Ruth Grung, gruppeleder for Ap i fylkestinget.

Forslaget ble spilt inn til Høyre rett før helgen og innebærer at Ap er villige til å sikre flertall for bevaring av Bergen Handelsgymnasium. Skal det på plass, må Høyre støtte tre krav fra Ap når det skal voteres over deler av skolebruksplanen for Hordaland i morgen og på onsdag.

Tre krav

— Voksenopplæringen skal ikke skilles ut, slik fylkesrådmannen har foreslått. I stedet skal Katten og Årstad få ansvar for å koordinere tilbudene på de andre skoler i bergensregionen.

— Medie- og kommunikasjonslinjen på Voss skal opprettholdes.

— Den nye videregående skolen på Nygårdstangen skal hete Tanks videregående og ikke Amalie Skram.

— Både bystyret og Ungdommens bystyre i Bergen har vedtatt at de ønsker at navnet på den nye skolen skal være Tanks. Det stemte Høyre, Frp og Venstre for i bystyret. Nå får de sjansen til å sikre dette i fylkestinget sammen med Ap, sier Ruth Grung.

— Retten til å velge utdanning må også gjelde for ungdommer utenfor Bergen. Derfor vil vi at tilbudet i media og kommunikasjon skal opprettholdes på Voss.

- Avviser tilbudet

I forrige ukes møte i opplæringsutvalget sto Høyre alene i kampen for å bevare BHG. Sammen med Ap har de to partiene flertall i fylkestinget. Dermed kan Høyre sikre flertall for skolen i Kalfarveien, hvis de innfrir Aps tre krav. Men responsen fra Høyre er så langt ikke spesielt positivt.

— Jeg har fått en SMS fra Høyres gruppeleder, Mona Røsvik Strømme, hvor hun avviser tilbudet, sier Ruth Grung.

— Ap tilbyr Høyre å redde BHG. Det kan se ut som de takker nei. Det gjør de før de har hatt gruppemøte. Jeg er litt forundret over en så rask tilbakemelding og at de heller ikke vil gå i noen forhandlinger med oss. Da er deres BHG-utspill ren populisme.

Grung mener at ingen av de tre kravene kan fremstå som spesielt vanskelige.

— Vi synes vi har vært særdeles imøtekommende og trodde de ville slå til.

- Useriøst

Høyre har så langt har stått temmelig alene i fylkespolitikken i kampen for å bevare BHG. Når Ap nå spiller ballen over til dem, er mottakelsen kjølig.

— Dette fremstår totalt useriøst Vi har allerede hatt denne diskusjonen i opplærings- og fylkesutvalget. Ap har aldri ytret ønske om å opprettholde BHG. Tvert om. Vi kan ikke stole på Ap i denne saken, sier Dan Femoen, nestleder i opplæringsutvalget.

— Vi kommer nok til å fremme vårt eget forslag, så får det bli opp til hvert enkelt parti hva de vil stemme.

— Men Høyres forslag vil ikke få flertall. Vil dere stemme for Aps forslag subsidiært?

— Vi skal ha gruppemøte senere i ettermiddag, men vi går nok for vårt eget forslag.

— Hvordan tror du det vil det se ut om dere i Høyre stemmer mot noe dere hele tiden har kjempet for?

— Som sagt skal vi ha et gruppemøte senere i ettermiddag. jeg vil ikke forskuttere hva vi ender opp med, men jeg ser på det som totalt useriøst fra Ap og en vingling som jeg ikke har sett maken til, sier Dan Femoen.

- Interessant

Bystyrerepresentant Peter Christian Frølich (H), har vært en ivrig forkjemper for BHG.

— Det synes jeg er veldig interessant. Men dette er noe Høyres fylkestingsgruppe må ha kontroll over, sier Frølich.

Han sier det er en del "mekanismer i fylkespolitikken" han "ikke blir klok på".

— Jeg har kjempet for BHG i mange år. Hvis dette er et kompromiss som vår fylkestingsgruppe kan leve med og synes er forsvarlig, synes jeg det er interessant, sier Frølich.