— Det er miljøperspektivet som har hatt avgjørende vekt. Dette er et pilotprosjekt som er viktig langt utover Bergens grenser. Vi synes teknologien som er planlagt er såpass spennende at vi må kunne gi rom for den, sier Anne Gine Hestetun, fraksjonsleder for Arbeiderpartiet og leder av komité for miljø og byutvikling.

Planene om høyhuset ved Store Lungegårdsvann ble ikke diskutert da «høyhusmeldingen» ble behandlet i bystyret i september i fjor. I stedet ble saken utsatt og sendt på høring.

- Tåler et slikt bygg

Da byrådet behandlet saken i slutten av april, fulgte de innstillingen fra miljø- og byutviklingsbyråd Lisbeth Iversen (KrF) og sa nei til høyhuset.

— Vi ble overrasket da byrådet gikk imot prosjektet. Men vi vil gå i bresjen for dette, og tror at flere andre partiet kommer etter, sier Hestetun.

Hun peker på at høyhusmeldingen åpner for unntak hvis prosjekter er fundert i alternativ energi. Dessuten har Kjelstrup Olsen redusert høyden noe siden det første utkastet. I dagens komitémøte kommer derfor Ap til å gi sin støtte til bygging av høyhus på opp til 50 meter på Mølleneset.

— Mølleneset skal bli en ny bydel, med vår tids arkitektur. Da tåler vi et slikt signalbygg, sier Hestetun.

Også i Fremskrittspartiet er man i utgangspunktet positive til høyhuset.

— Det er et veldig godt prosjekt. Det er et slankt og pent høyhus med friareal utenfor. Det er et miljøhus. Vi får vente til komitébehandlingen, men jeg tror vi går for forslaget, sier Frps fraksjonsleder Sigurd Galtung Døsvig.

- I tenkeboksen

Med Arbeiderpartiets ja til høyhus, er bygget sikret flertall i bystyret når saken kommer dit, hvis Høyre velger å stemme for et bygg de er for.

Det er en dårlig skjult hemmelighet at Høyres medlemmer i komiteen egentlig ønsker å gå inn for høyhuset. Men følger partiets representanter sin overbevisning må de altså gå mot sitt eget byråd i denne saken. Det er langt fra uproblematisk

— Det er riktig. Og nettopp derfor har vi bestemt oss for at vi vil forbli i tenkeboksen helt frem til i morgen, sier Høyres fraksjonsleder, Hans Edvard Seim.

I fjor høst kunne BT fortelle at Høyre stemte mot byrådets innstilling i hele 26 saker bare i perioden fra mai til midten av september. Den gang reagerte Kristelig Folkeparti og varaordfører Kristian Helland sterkt.

Han ga klar beskjed om at KrF forventet at Høyre stemte mer i takt med byrådet. Nå varsler Helland bråk hvis ikke Høyre danser i byrådstakt i høyhussaken.

— Jeg blir veldig overrasket hvis Høyre går inn for høyhuset. Jeg forventer at Høyre følger byrådet i denne saken. Det tar jeg for gitt, sier Helland.

— Hva gjør dere hvis det ikke skjer?

— Det får vi eventuelt snakke om etter komitémøtet.

Valium

Mannen bak høyhusprosjektet, Svein Kjelstrup Olsen, er mer optimistisk nå enn for halvannen måned siden da byråd vendte tommelen ned. Han tar ikke noe for gitt, selv om håpet lever.

— Dette er et miljøprosjekt. Dette er et foregangsprosjekt. Jeg regner med at byen har så bevisste politikere at de virkelig mener noe med det de alle uttaler for tiden, sier Kjelstrup Olsen.

I morgen venter noen spennende timer for Olsen, som ønsker å være til stede under komitébehandlingen.

— Jeg får ta en valium på forhånd, så får jeg håpe det går bra.

UDSIGT MOD FLØYEN: Med sine 50 meter vil det energiøkonomiske høyhuset bli omtrent like høyt som rådhuset, hvis det blir bygget. I dag kan bygget ta et langt skritt mot realisering i komité for miljø- og byutvikling. ILLUSTRASJON: ARKITEKT OLE A. KROGNESS