• Det er Oslo og Bergen høstens valg handler om, sier Aps byrådslederkandidater i de to byene. Begge krever at staten skal betale 70 prosent av nye bybanestrekninger.

Lørdag sto Raymond Johansen og Harald Schjelderup på Torgallmenningen og delte ut roser. Etter høstens valg kan de to styre hver sin av Norges to største byer.

Johansen holdt sin siste tale som partisekretær på Hordaland Aps fylkesårsmøte lørdag.

— Tapte med klar margin

Han begynte med å helle kaldt i vann i årene på oppstemte delegater:

— Husk at vi tapte valget i 2013 med klar margin. Velgerne var lei oss, og mente at de rødgrønne ikke tilbød gode løsninger lenger, sa han.

Johansen røpet at Arbeiderpartiet hadde scoret dårlig på undersøkelser om folk opplevde at partiet hadde gjennomføringskraft.

Deretter fortalte han hvordan han mente den borgerlige regjeringen hadde sviktet, og hvordan Ap skulle vinne makten tilbake. To ting kunne han love: Ap vil reversere endringene i arbeidsmiljøloven, og Ap vil fjerne kuttene i formueskatten.— Regjeringen har et handlingsrom på 20 milliarder kroner. Av det bruker de 12,5 milliarder kroner på å kutte formueskatten. Vi vil ha helt andre prioriteringer, sa han.

Johansen anklaget regjeringen for å bruke krisen i Europa til å tvinge gjennom endringer i arbeidslivet som fjerner tilliten mellom ansatte og arbeidsgivere vi har i Norge.

Fra april av er Johansen lokalpolitiker og Oslo Aps byrådslederkandidat på heltid.

Dersom dagens meningsmålinger blir valgresultat, er sjansen stor for at Arbeiderpartiet kan ta makten i Norges to største byer for første gang på 12 år.

Høyner budet fra regjeringen

— Det er ingen tvil om at valget i 2015 først og fremst dreier seg om Oslo og Bergen, for å være litt rå, sier Johansen.

Han mener Ap har relansert seg selv som storbyparti de siste årene.

— Dersom Ap skal være et parti å regne med de neste 50 årene, er vi nødt til å vinne storbyene. Vi opplever en urbanisering som aldri før i historien, og da må vi prioritere områdene der folkeveksten skjer, sa han i sin tale.

Et av de viktigste skrittene i den utviklingen kan komme på Aps landsmøte i april. Da skal landsmøtet stemme over programforslaget om at staten skal betale 70 prosent av alle store kollektivinvesteringer i byene.

Det betyr i så fall at Ap høyner de borgerliges bud på 50 prosent.

— Men er det realistisk at staten skal betale syv av ti kroner til Bybanen i Bergen eller T-banen i Oslo?

— Hva er alternativet? Kommunene har høy gjeldsgrad, og det er begrenset hvor mye som kan betales av bompenger. Husk at staten betaler hundre prosent av intercity-satsingen, som skal frakte folk inn til Oslo. Da er det bare rett og rimelig at de betaler 70 prosent av kostnadene for å frakte folk rundt i byene, svarer Johansen.

- Binder oss til 2017

Også Schjelderup tror det er urealistisk å basere seg på enda mer bompenger i Bergen.

— Dersom vi skal bygge bybane både til Fyllingsdalen og Åsane, kommer vi ikke utenom at staten må bidra med størsteparten av pengene, sier han.

— Hvorfor kommer dere med dette først nå, når Ap ikke lenger er i regjering?- Dette har vært en gradvis utvikling internt i Ap. Det begynte på landsmøtet i 2011, da Ap fikk en egen storbypolitikk. Nå har vi hatt et storbyutvalg, og det har vært kjempet godt innen partiet for å vri oss i den retningen. Og vi håper jo å vinne regjeringsmakten tilbake i 2017. Da vil årets landsmøtevedtak være bindende. Vi vedtar ikke demonstrasjonspolitikk i Ap, sier den avtroppende generalsekretæren.

De to byrådslederkandidatene snakker jevnlig sammen, og mener de har mange felles utfordringer. Det gjelder både samferdsel, presset på boligmarkedet og barnehageutbygging.

— Det holder ikke å overlate alt til markedet, slår de to fast.

Ulike skattevirkeligheter

Men en stor forskjell er det på Oslo og Bergen: Mens det borgerlige byrådet krøp til korset og gjeninnførte eiendomsskatt for alle, med langt høyere takster enn tidligere, har Oslo-byrådet nektet å bruke den muligheten til å få inn mer penger.

Selv Oslo Aps forslag til eiendomsskatt virker pinglete i forhold til virkeligheten i borgerlige Bergen: Med et bunnfradrag på fire millioner kroner, vil bare 25 prosent av innbyggerne i Oslo måtte betale eiendomsskatten.

— Inntektene fra eiendomsskatten skal øremerkes eldreomsorg, presiserer Johansen.

I Bergen går skatteinntektene i det store sluket av nedslitte skoler, idrettsanlegg og generelle kostnader.

— VI ønsker ikke å øke eiendomsskatten utover det den er nå. Den store skandalen var jo at man fjernet den noen år, for det var penger Bergen trengte, sier Schjelderup.