Gårsdagen startet med et obligatorisk fellesmøte for alle elevene ved Danielsen videregående skole.

Der holdt teolog og tidligere studentprest Benestad foredrag om hva han mener vil være følgene av en ny ekteskapslov som likestiller homofilt og heterofilt ekteskap. Resten av gårsdagen møtte han alle klassene på den videregående skolen til diskusjon.

«Rette» holdninger

Nå reagerer homoorganisasjonen Skeiv ungdom. For noen måneder siden ønsket de og Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) å besøke skolen. Det skjedde etter at de hadde mottatt telefoner fra flere elever på skolen.

Den gang svarte rektor, Lars Johan Danielsen, dette til BT:

— Det er svært mange organisasjoner som vil inn i skolen og snakke om gode formål, og det er ikke naturlig for oss å prioritere det. Jeg skjønner godt at LLH kjemper for sin sak, men det blir trengsel hvis alle skal slippe til.

Tor Andreas Bremnes, leder for Skeiv ungdom i Bergen, mener Danielsen ser ned på homofile.

— Skolen markerer på denne måten at homofili er en uting. Ingen tør å stå åpent frem på Danielsen. Skolen bør kanskje se på hvorfor det er slik, sier Bremnes.

BT snakket i går med en av skolens homofile elever.

— Jeg synes det er helt latterlig. De som har de «rette» holdningene, er hjertelig velkommen. Andre får ikke komme inn, for de er syndere. Elevene får bare høre argumenter fra den ene siden, sier eleven, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Oppfordrer til avholdenhet

Han mener skolen ser på homofili som tabubelagt.

— Det er provoserende at skolen i det hele tatt har lov til å stenge ute andre syn enn det synet de har selv. For meg er det helt naturlig at noen er homofile. For dem er dette helt tabu, sier eleven.

Øivind Benestad, som er ordinert prest i Den norske kirke, står blant annet bak nettsiden homofili.com. Siden oppfordrer homofile til å si nei til et homofilt samliv.

— Vi er en kristen skole, og formålet vårt er å fremme kristne verdier, sier rektor Lars Johan Danielsen. Fra kontoret sitt på Danielsen videregående skole synes han det er uaktuelt å la homoorganisasjoner slippe til på skolen.

— Vi vil ikke at de skal komme hit og ensidig legge frem sitt syn, sier Danielsen.

— Representerer ikke også Benestad et ensidig synspunkt?

— Det er tydelig hvor han står, men det er ikke ensidighet så lenge det harmonerer med skolens verdier, sier han.

Fortsetter i dag

Danielsen-rektoren mener det er nok av debatter om homofili i samfunnet - og særlig i media.

— Det er media som er ensidige. Guds ordning om ekteskap er mellom mann og kvinne, og det er en god ordning for alle. Det kristne synet er underrepresentert i media, sier Danielsen. Derfor synes han det heller ikke er nødvendig å slippe til homoorganisasjonenes budskap.

Øivind Benestad selv sier han gjerne stiller opp i debatter med LLH, om han får lov.

— Jeg tror det er mange skoler som ikke vil slippe meg til, sier Benestad. I følge ham hører skolebesøk til sjeldenhetene. Også i dag har han diskusjonstimer med elevene på den private, videregående skolen.

— Responsen fra elevene varierer veldig. Noen er enige med meg, andre ikke, sier Benestad.

Danielsen videregående skole er en del av en selveiende stiftelse. Det er Misjonssambandet og Indremisjonsforbundet som oppnevner skolens råd.

Er homofili synd? Si din mening i feltet under!

Eirik Brekke