De fikk ikke møtes i fred, medlemmene av Norwegian Defence League (NDL) sin nyoppstartede bergensavdeling som i går kveld hadde sin aller første sammenkomst.

10 demonstranter fra SOS Rasisme hadde nemlig tatt oppstilling med antirasistiske flagg og paroler utenfor sportsbaren Kong Oscar, hvor møtet fant sted.

— Vi er her for å markere vår motstand mot NDL, som vi mener er en rasistisk organisasjon som bidrar til stigmatisering av enkeltgrupper. Vi ser ingen grunn til at de skal få vokse seg stor her i Bergen, sa Christine Brude i SOS Rasisme Bergen om hvorfor de hadde møtt opp.

Oppgitte NDL-medlemmer

Innenfor døren, i annen etasje, møtte Bergens Tidende fire ferske bergensmedlemmer av NDL. De virket oppgitte over all oppmerksomheten. Initiativtakeren til møtet, Adrian Andersen (25), avviser at NDL er tuftet på rasisme.

— De fleste har et skjevt syn på det vi faktisk står for. Vi er ikke en rasistisk organisasjon. Vi er kritiske til islamsk ekstremisme, men er totalt motstandere av vold. Det bryr meg egentlig ikke at SOS Rasisme er her. De får bare stå der nede, sa Andersen, som er tidligere BI-student og driver i dag med salg på internett.

— Hvorfor er dere samlet her i kveld?

— Vi skal hilse på hverandre, spille litt biljard og bli kjent med ansiktene til hverandre. Inntil nå har vi kun møttes på nettet, sa han.

En annen som hadde møtt opp, var Stian Larsen (19). Han ristet oppgitt på hodet da BT refererte hva demonstrantene på gaten uttalte om NDL.

— De vet ikke hva de protesterer mot. Jeg er mot vold og rasisme, og jeg er for demokrati. Jeg ønsker bare ikke at vi skal ha sharialover i Norge eller i Europa. Vi er kritiske til islam, som vi mener er en ideologi, ikke bare en religion, sa Larsen.

Hemmelig møte

Ifølge Adrian Andersen ble NDLs bergensdivisjon ikke formelt opprettet før i mai i år. Det meste av aktivitet har hittil foregått på gruppens Facebook-side.

— Det jobbes med å få på plass et organisasjonsnummer. Da vil det bli medlemskontingent på vanlig måte, sier Andersen.

Det ble holdt skjult for alle andre enn deltakerne hvor i Bergen møtet skulle være i går.

Da Bergens Tidende snakket med Andersen tidligere på kvelden, ville han ikke avsløre hvor møtet skulle finne sted.

— Det er selvsagt fordi vi kan risikere at en motdemonstrant-gruppe kommer og ødelegger for oss. Det vi gjør i dag, er bare for å bli bedre kjent, sier Andersen.

Andersen har i hele tatt ikke særlig lyst til å bli knyttet til NDL i offentligheten.

— Jeg kan ikke si at jeg liker det noe særlig. Det er av hensyn til jobb og familie. Vi blir gjerne stemplet som gale og høyreekstreme. Det er vi absolutt ikke.

— Hvem er dere?

— Vi er en gjeng pusegutter med et politisk mål.

— Og hva er det politiske målet?

— Å sørge for at islamiseringen av Norge blir reversert.

Det er kjent at Anders Behring Breivik var innom NDL i en kort periode.

— På den tiden var jeg ikke engasjert i organisasjonen. Vi kan på ingen måte knyttes til det han gjorde. At hadde samme syn på en del ting som oss, kan ikke vi gjøre så mye med. Vi er 100 prosent imot vold. Han valgte nok en mer utradisjonell metode enn det vi ville valgt, sier Andersen.

Viktige Bergen

Ronny Alte, en 37 år gammel tidligere lærer fra Vestfold, er frontfigur og pressetalsmann i Norwegian Defence League.

Tidligere i høst reiste han til London for å delta i demonstrasjoner sammen med den islamkritiske organisasjonen English Defence League (EDL).

Han bekrefter at organisasjonens norske avdeling nå er oppe og går i Bergen, og at han har bistått med å få den operativ i vestlandshovedstaden.

— Vi fins i hele Norge. Hvis du tar med områdene rundt Bergen, så er vi oppe i vel 100 medlemmer nå. Bergen er en viktig, høyrestyrt by, hvor vi har vokst oss store uten egentlig å ha drevet med aktiv verving av medlemmer, sier Alte.