Enkelte mennesker er utrettelige. Som de godt voksne karene som i seks år har drevet restaureringsarbeid av veteranstasjonen i Lars Hilles gate på fritiden.

De gir seg ikke, heller. Forrige uke begynte arbeidet med det siste, store løftet for å få den gamle MIL-stasjonen tilbake til nøyaktig slik den så ut i 1928.

— Det blir litt av en jobb, men det blir flott, sier Gunnar Haus og Per Egil Jacobsen, to av ildsjelene.

Gresk inspirasjon

Stasjonen ble i sin tid tegnet av arkitekt Sverre Losnedal, som brukte de greske templers formspråk da han utformet den. Seks søyler prydet forsiden, nå er det bare to igjen.

— Men vi skal få laget to nye, autentiske søyler, lover Jacobsen.

Den ivrige museumsgruppen består av 12-15 tidligere statoilansatte. I 1998 blåste de liv i den gamle, nedlagte bensinstasjonen og har siden det lagt ned en uendelig mengde dugnadstimer. De møtes fast hver tirsdag og torsdag ettermiddag for å mekke og ordne.

— Blir dere aldri lei?

— Å nei, du. Husk på at selv om det er mye arbeid, har vi mye gøy også. Det er sosialt, dette her, sier Haus og blunker.

Koster en million

Gjengen har fått betydelige midler fra Statoil Norge AS og Statoil Detaljhandel AS til restaureringen. I mai skal alt være klart - og da blir det nyåpning med pomp og prakt og veteranbiler og full pakke.

— Hva kommer arbeidet til å koste?

— Rundt en million kroner.

— Og haugevis av dugnadstimer.

Men pensjonistene har ikke tenkt å stoppe med dette. De har allerede lagt sin elsk på den nedlagte Esso-stasjonen som ligger i Nygårdsgaten, et steinkast unna. Deres største ønske er å overta bygget fra Bergen kommune, og sette stasjonen i stand slik den en gang var.

— Tenk så bra. Hele området her kan bli en byport inn i tyveårene, drømmer Haus.

Disse guttene går aldri tom for drivstoff.

SÅNN BLIR DET: I mai blir det nyåpning av veteranstasjonen i Lars Hilles gate. Da skal den se ut slik den gjorde i 1928, tegnet av arkitekt Sverre Losnedal.
GROV KLIPP: Rivningsarbeider Steinar Aakvaag klipper ned veggen til bensinstasjonen. Den ytre fasaden skal delvis rives og bygges opp slik den var da den sto splitter ny.<p/>FOTO: ARNE NILSEN