Der stjeles det også fra gavepakkene som folk setter fra seg ved utsalget.

Spjeld By var i ferd med å knipe en klestyv da Bergens Tidende kom for å intervjue henne om nasking i går ettermiddag. Butikkbetjeningen observerte en mann i 30-årene som brukte lang tid i et av prøverommene. Liv Spjeld By fikk oppdraget med å konfrontere mannen med tyveriforsøket, og kommanderte ham til å betale for buksen, de to genserne og jakken han hadde kledd på seg etter å ha fjernet prislappene.

— Slikt skjer hver dag. De kan være skremmende å gå dem i møte, særlig narkomane. Jeg prøver å gå i dialog med dem vi tar. Og fryser de og mangler penger, er vi rimelige, sier Liv Spjeld By.

Ikke råd til alarm

Fretex-butikkene har ikke råd til elektronisk alarmmerking av varene. Det gjør fristelsen tydeligvis større for tyvene. Bak speilene i prøverommene er det fullt av prislapper som er nappet av plagg som er stjålet eller forsøkt stjålet.

— Vi prøver å forebygge tyverier ved å være synlige i butikken, særlig foran prøverommene, sier Spjeld By.

Butikklederen opplyser at Fretex-butikkene er i ferd med å inngå et samarbeid med Securitas for å redusere tyveriene. Utsalget i Lars Hillesgate har størst trafikk blant Fretex-butikkene i Bergen, med rundt 250 betalende kunder daglig og normalt 7-8 ansatte på vakt i den 900 kvadratmeter store forretningen.

— Den største kundegruppen er heldigvis ærlige mennesker, sier Liv Spjeld By.

— Det fortvilende når det gjelder narkomane som stjeler fordi de mangler penger, er at de kunne ha gått til Frelsesarmeen først og fått rekvisisjon til å ta ut klær gratis hos oss, sier hun.

Butikklederen forteller at det blir stjålet også fra esker og sekker som givere setter utenfor butikkdøren.

Sjokkert

Fretex har også stående mellom 50 og 60 innsamlingscontainere i Bergen, der det fra tid til annen blir stjålet klær, sko, nips og bøker.

Distriktssleder Jan Erik Knudsen i Fretex Vest-Norge, er sjokkert over at enkelte personer kan nedverdige seg til å stjele fra Fretex.

— Dette er ganske ille. Vi forsøker å gjøre en god gjerning og hjelpe folk, men så ser vi at helt vanlige oppegående mennesker stjeler fra oss. Jeg fatter det ikke, sier Knudsen, og forteller at han nylig tok en eldre dame i å stjele et par hekleduker med hardangersøm.

SIMPELT: Simple tyverier har økt kraftig i Hordaland siste året. Senest i går tok butikkleder Liv Spjeld By en klestyv på fersken i Fretex-butikken i Lars Hilles gate i Bergen.FOTO: ARNE NILSEN
TYVSPOR: De forlatte prislappene i prøverommene forteller om naskeriproblemet Fretex-butikken i Lars Hillesgate står overfor.<p/>FOTO: ARNE NILSEN