JØRN-ARNE TOMASGARD

Nå krever Odfjell Eiendomsforvaltning opp til 325.000 kroner i betaling for den brukte parketten, som skal ha en nypris på 990 kroner kvadratmeteren.

Parketten ligger allerede godt på stuegulvene til de ansatte, og er derfor ikke så enkel å levere tilbake.

Høgskolen i Bergen (HiB) erkjenner tabben, og har gått i forhandlinger med huseieren i Nygårdsgaten 112, der ingeniørutdanningen holder til. Men de nekter å godta det høye kravet. Ifølge dekanus Ole-Gunnar Søgnen ved HiB har de kommet med et tilbud om å betale omkring 50.000.

— Ukultur

— Noen har forsynt seg av parketten, og vi vet hvem de er. Det gjelder under fem ansatte. De vil bli presentert et krav om betaling, sier Søgnen.

Han vil ikke karakterisere forholdet som tyveri.

— Nei, dette er ikke tyveri i ordets rette forstand. Noen har tøyd strikken litt for langt. Det er noen som har tatt seg til rette uten myndighet. De har tydeligvis forenklet veldig, sier Søgnen.

Han karakteriserer saken som et resultat av ukultur.

— Folk som har vært her lenge, har forklart at det har vært vanlig at ting som er revet ned er disponert av noen som har hatt bruk for det. Det er en ukultur som har utviklet seg tidligere, mener dekanus Søgnen.

- 990 kroner kvadratet

Selv begynte Søgnen i stillingen som dekanus i fjor høst, i perioden da oppussingsarbeidet pågikk. En ny amfitribune skulle på plass i festsalen, og man tok ikke sjansen på at gulvet skulle bære både 350 kvadratmeter med helved eikeparkett og amfitribunen. Eikeparketten ble derfor erstattet med gulvbelegg.

Huseier Odfjell Eiendomsforvaltning skriver i et brev til høyskolen at de aksepterte at parketten ble fjernet, med at de poengterte at parketten skulle rives skånsomt og lagres. Det blir også hevdet at det ble understreket at parketten var huseiers eiendom. Parketten skulle blant annet brukes i en kantine i C. Sundtsgt. 27.

I brevet presenterer byggsjef Jan Helge Fleten i Odfjell et krav på mellom 300.000 og 325.000 kroner.

— Ifølge leverandør av parkett koster helved eikeparkett kroner 990,- per kvadratmeter, heter det i brevet.

Ikke enige

Kravet har fått ledelsen ved HiB til å steile. Parketten er fra 1964, og Bergens Tidende kunne med selvsyn konstatere at det som lå igjen i kjelleren på høyskolen i går, i alle fall bar preg av å være godt brukt.

— Vi har antydet at vi kan leve med 50.000 kroner i kompensasjon, sier Søgnen. Han sier også at de ansatte som har forsynt seg med parkett til hjemmene sine, mener det er snakk om 150 kvadratmeter som kunne brukes, ikke over 300 som Odfjell hevder.

Søgnen sier at skolen prøver å unngå at saken skal få andre konsekvenser for dem som har tatt parkett, enn at de må betale for den.

— Vi prøver å holde dette på lavest mulig nivå, sier dekanus Ole-Gunnar Søgnen.

Driftssjef Torbjørn Kvalvaag ved HiB sier saken skal være avklart i løpet av en uke.

EKSKLUSIVT BRUKT: 300 kvadratmeter med helved eikeparkett fra 1964 forsvant da gulvet i festsalen ved ingeniørutdanningen ble byttet ut i fjor høst. Nå krangler høyskolen og Odfjell Eiendomsforvaltning om hvor mye som er borte og hvor mye den var verd. Resten ligger her i kjelleren i Nygårdsgaten 112.<p/>FOTO: ARNE NILSEN