Det tidligere kapellet i Korskirken er blitt til varmestue. Daglig er mellom 15 og 35 mennesker innom for å få seg en kopp kaffe, litt mat og kjærlig oppmerksomhet og omsorg fra daglig leder Frode Hagen og hans stab av frivillige medarbeidere.

— Millionen skulle brukes til lavterskeltilbud i Bergen. En varmestue er nettopp et slikt tilbud. Her kan vi gi omsorg til en av Kirkens Bymisjons mest prioriterte målgrupper, sier administrasjonskoordinator Tord Haugstvedt i Kirkens Bymisjon til Bergens Tidende.

Fortsatt anonym

Kirkens Bymisjon vet fremdeles ikke hvem den anonyme giveren er. Men siden gateprest Thor Brekkeflat fikk det reneste hakesleppet da han plutselig ble stående med en million kroner mellom hendene, har mesteparten av pengene stått på konto i påvente av et passende prosjekt. Den utrolige historien begynte med en telefon fredag 18. april i fjor. Gateprest Thor Brekkeflat ble oppringt av en advokat, som bad ham om å stille på kontoret hans et steinkast fra Torgallmenningen. Der trakk advokaten opp en papirpose og ga til Brekkeflat på vegne av en anonym kvinne. Inne i posen lå en million kroner i kontanter.

— Vi satt og gapte. Det var helt fantastisk, sa Brekkeflat i et intervju med Bergens Tidende like etter.

Åpent tilbud

Tord Haugstvedt sier at det er styret i Kirkens Bymisjon som har vedtatt at en betydelig del av milliongaven skal brukes til etablering og drift av den nye varmestuen i Korskirken.

— Den skal være et åpent lavterskeltilbud for alle som trenger det, legger han til.

Frode Hagen er nyansatt leder av varmestuen. Han mener at behovet er stort. Den erfarne lederen med mange års yrkespraksis fra rusomsorgen før han nylig flyttet til Bergen, hevder det er svært mye rusmisbruk å se i byen.

Mistet nettverket

— Mange av dem som kommer hit er rusmisbrukere som oppholder seg i byens sentrum. Men vi får også besøk av andre som opplever ensomhet og at livet er vanskelig. Felles for de fleste er at de har mistet alt nettverk rundt seg, sier Hagen.

Nå i sommer har varmestuen bak kirkemurene på Korskirkeallmenningen vært det eneste tilbudet til disse gruppene på dagtid.

Mat og omsorg

  • Det har ført til økt besøk de siste ukene. Her kan man komme, få et måltid mat og møte andre mennesker som kan gi dem oppmerksomhet og omsorg.

Inntil videre vil varmestuen holde til i Korskirken. Men vi er på jakt etter et nytt sted å være, sier Hagen.

Ifølge administrasjonskoordinator Tord Haugstvedt vil varmestuen nyte godt av milliongaven i flere år.

— Her gjør vi i stor grad bruk av frivillige medarbeidere. Det betyr at driftskostnadene er lave, og vi får dermed svært mye for de pengene den anonyme kvinnen ga oss, legger han til.

MILLIONGAVE: Den anonyme milliongaven har ført til et nytt lavterskeltilbud i regi av Kirkens Bymisjon. Her lager daglig leder Frode Hagen mat til bymisjonens gjester.
FOTO: JAN M. LILLEBØ