Anny-Margarethe Enga (81) smadret en frontrute og smurte en annen bil inn med rød maling. Så nektet hun å betale boten på 5000 kroner. Mandag må askøykvinnen møte i retten.

— Jeg kommer aldri til å betale boten. Da går jeg heller i fengsel. Med glede! sier damen på Ask.

Bakgrunnen for at hun gikk løs på de to bilene er en 21 år gammel nabofeide. Mest av alt med Ask idrettslag, men også med de fleste andre som bor omkring henne.

- Jeg ga ham valget

— Naboen hadde holdt på med motorsag en hel lørdag. Da han begynte igjen søndagen, mente jeg det var nok. Jeg ba ham høflig om å slutte. Det gjorde han ikke, og da ga jeg ham valget mellom å avslutte eller å få bilruten knust, sier 81-åringen, som kjøpte huset på Ask i 1985.

Flere voksne karer prøvde å stoppe henne, men hun klinte til så glasskårene singlet.

Karene tok fra henne hammeren, og den er nå inndratt til statskassen.

Dette skjedde 6. november i fjor, bare et halvt år etter at hun hadde klint en annen bil inn med rød maling.

— De arbeidet med klubbhuset til Ask fjerde søndag på rad. Først ringte jeg politiet, men de kom ikke. Så tok jeg en ananasboks, fylte den med maling, og tok med meg en fille. Jeg tok den første bilen jeg så, forklarer den gamle damen.

Og hun har flere hærverkshistorier på lager for den som vil høre. En gang punkterte hun en sykkel. En annen gang ripet hun opp en bil med en spiker fordi en gjeng med ungdommer terget henne og kalte henne en gammel kjerring.

Betalte for oppripet bil

Det viste seg at den oppripede bilen tilhørte en helt annen person. Han ble rasende og kom med regningen på lakkering. Enga betalte, men trakk fra 300 kroner i det hun kalte parkeringsbot. Bilen sto foran gangveien opp til huset hennes.

— Jeg har vurdert å få meg en egen hærverkskonto, for dette kommer jeg til å fortsette med. Når jeg tar saken i egne hender, så holder de seg unna en stund. Det er mye billigere enn å bruke advokat, sier Enga.

81-åringen mener at hun ikke har noe annet valg så lenge politiet ikke tar henvendelsene hennes alvorlig.

— Jeg har anmeldt en av naboene. Jeg har anmeldt Ask idrettslag, Askøy kommune og Askøy Energi. Flere ganger. Alltid blir det henlagt på grunn av bevisets stilling, selv om jeg har bevis. Men når jeg ble anmeldt ble det sak. Nå vil jeg ha likhet for loven. Det er derfor jeg nekter å betale denne boten, forklarer Enga.

De utallige anmeldelsene dreier seg om mye, men mest av alt parkering rundt eiendommen hennes. Ask idrettslag eier en stor parkeringsplass foran gangveien opp til huset hennes.

— Når det er fotballkamp her er det fullt opp, slik at de som skal til meg ikke kommer inn til eiendommen, drosjer for eksempel, sier 81-åringen.

Vil gå til sak mot Ask idrett

I det siste synes hun også at det er blitt et problem med fester og bråk i klubbhuset.

— En natt satt jeg oppe til 05.00. Det var ikke mulig å sove på grunn av den høye musikken.

Enga har fått nok, og kommer til å gå til sak mot Ask idrettslag. Hun mener eiendommen har tapt seg i verdi på grunn av det nye klubbhuset. Hun hevder at huset er langt større enn det hun ble forespeilet før byggestart.

Huset hennes ligger på en liten kolle, omgitt av en stor, gjengrodd hage. Utsikten hun har mistet er mot deler av fotballbanen.

— Før stelte jeg hagen. Det var alltid fint her. Nå har jeg ikke gjort noe siden 2003. Jeg har ikke inspirasjon, orker ikke å være ute lenger, sier hun, mens hun spretter ivrig gjennom buskaset for å vise oss hva hun mener.

Damen er utrolig lett på foten, alderen tatt i betraktning.

— Ja, jeg vet at de ønsker meg død, men det skjer ikke så raskt. I min familie blir alle over 90, ler hun.

  • Noen av naboene dine mener du er en kranglefant. Hvorfor sier de det, tror du?

— Det sier de fordi jeg er innflytter, fordi jeg ikke er A4 og fordi jeg har sterke meninger. Jeg har minst 30 venner her på Askøy, men det hjelper jo ikke mot disse, sier Enga.

— 21 år med krangling er lenge. Hvorfor gir du ikke opp?

— Jeg er ikke den typen som gir opp. Jeg må ha problemene bak meg. Noen sier at jeg kan jo bare flytte, men kan jeg det? Det tok meg lang tid å finne dette huset, og nå har det tapt seg i verdi, slik at jeg vil få problemer med å kjøpe noe tilsvarende, tror Enga.

HELGE SKODVIN
HELGE SKODVIN