• Tjue for de voksne og ti for de små - men hvis du har veldig mye imot å betale, får dere heller gå inn og ta en titt, sier billettmannen til en familiefar.

Smeden sitter i billettluken. Det var hans tur i dag. Sånn er det på Bergens Tekniske Museum. Ting går på rundgang, man jobber på dugnad.

— Se mamma, han mannen har sløyfe i håret! sier en lys stemme nedenfor disken.

— Hestehalen anskaffet jeg meg da jeg ble bestefar, forteller smed Trond Nilsen med et smil.

Puslespill for viderekomne

Denne søndagen har de bestemt seg for å gjøre ting litt annerledes på museet på Møhlenpris. Publikum skal få mer enn gamle biler og busser å se på. I dag er det bruktmarked med vakre salgsvarer, gamle glass, blant annet. Og kanskje mest spennende av alt – vi får se hvordan ting blir laget.

Folk strømmer jevnt på, til tross for sol utendørs. Billedkunstner Hanne Grete Einarsen står ved en svær rulle og lager malerier ved hjelp av grafisk tresnitt. Ser mest ut som et puslespill for viderekomne.

— Til vanlig står jeg alene på verkstedet mitt her inne og lager bildene, men det er kjekt å få vise folk hvordan jeg gjør det, sier Hanne Grete. Glad for at publikum viser interesse.

— Dette vil vi forsøke å gjøre igjen. Kanskje en eller to ganger i året, sier hun. Målet for museet er å få en jevnere tilstrømning året rundt, og kanskje også besøk av flere unge.

Hvordan skape tinnsoldater?

Ved en gammel, liten trebenk står Lars Atle Lauvås og lager tinnsoldater. Smelter, tømmer forsiktig i former og tar de blanke soldatene ut. Selger gjør han også. 30 for ryttere, 20 for soldatene.

— Disse formene er jeg så redd for at jeg tar dem med meg i en eske når jeg går til lunsj, sier Lars Atle, gravalvorlig med glimt i øyet.

— Brenner du deg ikke? spør en pjokk og følger nøye med på prosessen sammen med faren. Men det gjør ikke Lars Atle. Dette kan han.

— På visittkortet mitt står det «tinnsoldatmaker», men jeg er lærer også. Han er i hvert fall ofte på verkstedet sitt på museet og lager tinnsoldater. Det hører mer til sjeldenhetene at han viser hvordan.

— Den var fin, sier Ole André Kristiansen (7) og beundrer en av de små tinnfigurene. Pappa Paul spanderer. Det er første gang familien er på Bergens Tekniske Museum.

— Vi må jo se hva som rører seg bak veggene her, vi så plakatene borti gaten, sier Paul Kristiansen. Synes det er artig med et levende museum.

Trikkefører uten trikk

I billettluken fortsetter bergensere å prute på prisen.

— Får eg betale barnebillett for min kone? - Oi, jeg har visst glemt penger. Kan jeg betale en annen dag? - Har du familierabatt? - Datteren min er under to år, kommer hun gratis?

— Vel, jeg er nå glad det kommer folk i dag, smiler Trond smed. Satser på at publikum legger penger igjen på kaffe og vafler.

«Trikken kan dessverre ikke kjøre på grunn av tekniske forhold i forlengelsen av trikkeskinner», står det på en lapp.

— Trikken har ikke gått i hele år. Synd, for det er mange som kommer hit kun for den, både turister og bergensere, sier trikkefører Per Larsen, som også er formann i trikkegruppen. Under byggearbeidet til det nye bydelshuset koblet arbeiderne fra trikkemasten.

– Vi håper kommunen får satt mastefundamentet på plass igjen så snart som mulig, i løpet av sommeren en gang, sier Larsen. Søndagene hans blir ikke så travle for tiden. Mest kaffedrikking og vaffelspising.

— Se, ett pinnsvin, jeg tror det må ha overvintret på verkstedet ditt, sier en kar til Trond og holder et nydelig nøste i hendene. Jo visst ble det en annerledes dag.

ROLIG I BILLETTLUKEN: Det var en jevn tilstrømning av folk til Bergens Tekniske Museum i går. Smed og billettør for dagen, Trond Nilsen, ble likevel ikke overarbeidet. Siden byggearbeidere har klippet ned hele trikkemasten, er det også rolige dager for trikkefører Per Larsen.
FOTO: HELGE HANSEN