Det er dagen derpå for familien som i går måtte flykte ut vinduet med et spedbarn på armen da «Nina» raserte annen etasje i leilighetskomplekset på Nattlandsfjellet.

Thomas Bendiksen Dahlberg ser ut over restene av det som inntil nylig var stuen i leiligheten over hans egen. Det er først nå, i dagslys, at ødeleggelsene åpenbarer seg for fullt.

— Vi har opplevd uvær før. Det blåser kraftig her oppe nesten annenhver dag. Men i går merket jeg på vinduene at det var noe som ikke stemte, sier han.

Nattlandsfjellet er svært utsatt for vær og vind. Det fikk disse beboerne erfare. F.v: Hildegunn Moldskred, Thomas Bendiksen Dahlberg og Heidi Weidel.
Ørjan Deisz

Cirka klokken 19 i går kveld ble det brått alvor. Et voldsomt brak overdøvet hylingen fra vinden utenfor.Det var lyden av en flere hundre kilo tung bærebjelke i stål som dundret ned i parkettgulvet i leiligheten over. Sekunder senere hang ytterveggen til naboen og dinglet ned foran familiens inngangsparti. Taket forsvant hundre meter lenger ned i skråningen, og unngikk såvidt å trekke huset til en annen nabo.

— Jeg tenkte: her er det ikke trygt i det hele tatt, her må vi bare komme oss ut, sier Dahlberg.

Ettersom inngangsdøren var sperret, måtte de rømme ut vinduet. Det gikk - så vidt. Dahlberg har én arm i fatle etter en operasjon, og vinden var så kraftig at de ikke kunne stå oppreist. Med sin to måneder gamle sønn inntullet i en jakke, krøp mor og far på alle fire langs husveggen, og kom seg til slutt i sikkerhet på baksiden av bygget.

Fryktet brann

Senere, da vinden løyet noe, våget Dahlberg seg tilbake for å redde noen personlige eiendeler og skru av hovedsikringen i leiligheten. Dahlberg var redd hele komplekset kunne ta fyr ved at uværet forårsaket en kortslutning i det elektriske anlegget.

Deretter beveget han seg opp i den tomme leiligheten i annen etasje for å ta skadene i nærmere øyesyn.

— Jeg var redd da jeg kom opp her. Det var ingen strøm og helt mørkt. Jeg hadde kun en lommelykt å lyse med, sier Dahlberg.

Thomas Bendiksen Dahlberg ser på restene av den tomme leiligheten som lå i etasjen over hans egen leilighet på Nattlandsfjellet.
Ørjan Deisz

Han er veldig takknemlig for responsen fra naboene, som stilte opp umiddelbart.— Jeg tror vi kunne ha valgt å sove mellom 15 og 20 steder i går, sier han.

De valgte å overnatte hos nabo Heidi Weidel, som bor vegg i vegg.

Samboer Lene Lekven og minstesønnen Jacob på to måneder lå og sov da BT kom på besøk søndag formiddag. De var slitne etter en meget strabasiøs kveld og natt. Selv har familiefaren knapt lukket øynene siden i går.

— Jeg tror jeg sov et par timer på morgenkvisten. Men jeg har grublet mye, sier han.

Selv om annen etasje i komplekset ble totalskadet, klarte leiiligheten til Dahlberg og samboeren seg i utgangspunktet bra. Den står iallfall fortsatt oppreist. Men beboelig er den ikke, med vrakrester på alle kanter, og et parkettgulv til tak. Nå venter diverse telefoner med forsikringsselskap og advokat. Familien regner med å måtte tilbringe en del netter på hotell fremover.

- Lå med klærne på

Heidi Weidel, som altså stilte sin leilighet til disposisjon for det unge paret, overnattet hos en annen nabo, Hildegunn Moldskred. De la seg i det rommet som ligger mest beskyttet for vinden, for sikkerhets skyld.

— Vi lå med alle klærne på, slik at vi kunne springe ut gjennom vinduet i tilfelle noe skjedde, sier Weidel.

Hun er tydelig preget av hendelsen.

— Når du vet at huset rundt deg går i oppløsning, sier instinktet at dette er farlig. Når alt flyr nedover og veggemellom... det gjør noe med deg.

Heidi Weidel satt med en svært ekkel følelse da deler av huset smuldret opp i den kraftige vinden lørdag kveld.
Ørjan Deisz