Anne-Mette Thunes Olsen (25), apote k kunde

EIRIK DAMSGAARDMARITA AAREKOL (foto)

eirik.damsgaard@bt.no

I går ble det dramatisk virkelighet. En ung mann stormet apoteket med pistol.

— Da jeg så pistolen tenkte jeg at her må alle ut. Jeg tok tak i en eldre dame og førte henne mot døren, sier Anne-Mette Thunes Olsen.

— Da vi kom ut spurte hun meg «hvorfor fikk vi det så travelt, unge dame?»

Syvsover - eller raner?

Da tanken klarnet i den råfriske desemberluften roste hun 25-åringen og hennes mor, som fikk brakt de fem-seks kundene ut i sikkerhet.

— Den eldre damen var så lykkelig og takket meg. Hun hadde nettopp tatt ut penger, sier Anne-Mette.

Det var ved 12.20-tiden i går at 25-åringen sammen med mor Randi Thunes Olsen skulle handle på Minde Apotek på Wergeland i Bergen. Inn døren stormet en ung mann iført sjal og med en svart pistolliknende gjenstand i hånden. Mannen sa ingenting, men løftet pistolen og løp inn bak kassen, trolig på jakt etter medikamenter.

— Vi trodde først det var en ansatt som kom sent på jobben. Han sa ikke at det var et ran eller noe. Men jeg hørte en av de ansatte si at «det er et ran», forteller 25-åringen.

Mannen ble innestengt på apoteket en stund, før han forsvant med politistyrker i hælene på Minde.

- Vi er ikke helter

— Det skjedde så fort. Jeg rakk ikke å bli redd. Først nå begynner jeg å skjelve. Jeg ringte politiet med en gang, og skjønte at raneren kom seg ut bakveien, sier Anne-Mette.

I minuttene etter dramatikken økte presseoppbudet foran apoteket, og snart sto 25-åringen foran en halvsirkel av mikrofoner og kameraer.

— Er du dagens helt på Minde?

— Neiiii. De som jobber der inne er heltene. De var rolige og avbalanserte.

— Men dere handlet jo helt rett?

— Ja, heldigvis. Man ser jo bare slikt på film, jeg har sikkert tenkt 100 ganger på hva man gjør i en slik situasjon. Da skulle jeg ta raneren. Men det første vi tenkte på var å komme oss ut, sier Anne-Mette.

Og etterpå ville folk høre.

— Helt frem til nå har hun stått i telefon med politiet, sier mamma Randi, som etterpå pent måtte vente mens datteren svarte en gjeng masete journalister.

KOR E ALLE HELTER? - Det er de apotekansatte som var heltene i dag. De var rolige og avbalanserte, sier ransvitne Anne-Mette Thunes Olsen. Hun tok bare sin del av jobben, og skyflet mer eller mindre forvirrede kunder ut i sikkerhet.

MISTENKT: Denne mannen skal ha ranet apoteket. Bildet er tatt med et overvåkingskamera som tilhører Rema 1000.