Den 11. juni i år. Den tidligere restaurantsjefen ved Soho Kitchen & Lounge har nettopp mottatt en flekkete pakke på sin nye arbeidsplass. Postmannen har pakket den inn i plast fordi papiret truer med å gå i oppløsning. Stanken er grusom.

Hvem er det som sender avføring til restaurantsjefen? Hvem er det som bestiller pizza i hans navn? Hvem er det som ringer ham nattetid og sender trusler på mobilen?

Svaret på disse spørsmålene er uvisst. Men restaurantsjefen ser ifølge anmeldelsen truslene og trakasseringen i sammenheng med at han noen måneder tidligere anmeldte en dørvakt i Bergen Vaktvesen for vold.

Dette er den samme dørvakten som er under etterforskning for besittelse av våpen.

BT har fått tilgang til en rekke detaljer fra to politianmeldelser. Selv vil restaurantsjefen ikke kommentere saken.

— Jeg ønsker ikke å snakke om dette i pressen.

Plutselig eksploderer han

Ifølge anmeldelsen og en rekke vitneforklaringer begynner historien lørdag 23. februar i år på den eksklusiv restauranten Soho i Håkonsgaten. Det elegante interiøret er innhyllet i lett sigarettrøyk og godlynt surr fra gjestene.

Like før klokken 2200 går restaurantsjefen ut for å ta en prat med dørvaktene. Om de ikke kan være litt fleksible med aldersgrensen på 26 år? Dørvaktene har i utgangspunktet ingen motforestillinger, men først må de konferere med sjefen sin.

Få minutter senere tramper en amper vaktsjef inn på kjøkkenet. Han lurer på hva restaurantsjefen mener med å blande seg inn i hans arbeid. De to går i bakgården. Etter en opphetet diskusjon, går restaurantsjefen inn igjen på kjøkkenet. Vaktsjefen følger hakk i hæl.

Plutselig eksploderer han. Ifølge anmeldelsen dras restaurantsjefen etter ørene, og presses opp mot et rekkverk. Sjokkerte servitører og kokker er vitne til at den kraftige dørvakten tar tak rundt halsen på restaurantsjefen.

- Ble provosert

Personer som oppholdt seg på kjøkkenet forteller at dørvakten skal ha sagt:

— Jeg skal ødelegge deg!

Dørvakten gjør ikke alvor av truslene. Han forlater Soho like fort som han kom. Restaurantsjefen står igjen med ildrøde merker på halsen.

Restaurantsjefen anmelder forholdet til politiet den 25. februar.

Overfor politiet bekrefter dørvakten at han har vært i håndgemeng med restaurantsjefen. Han forteller at han ble provosert, restaurantsjefen slengte døren i ansiktet hans.

I slutten av mars henlegges anmeldelsen mot dørvakten etter bevisets stilling.

Restaurantsjefen reagerer tydeligvis på den beslutningen. I alle fall kontakter han advokat, og klager så henleggelsen inn for Statsadvokatene i Hordaland.

«Du er ferdig»

Kort tid etter inntreffer en rekke besynderlige hendelser. En dag begynner det plutselig å hagle inn tekstmeldinger med budskap som «Du er ferdig», «We're going to kill you» og «Nå skal du få den straff du fortjener. Vokt ryggen din».

Hvem som er avsender er uvisst.

Restaurantsjefen blir også oppringt om natten. De som ringer ønsker ikke å snakke, bare puste dypt og lenge. Noen ganger hører han bare en fordreid, hånlig latter.

En dag begynner telefonen å ringe også på dagtid. Flere hundre ganger hver dag en periode. Det er kjøpelystne over det ganske land. Det viser seg at noen setter inn annonser i restaurantsjefens navn. På TV 2s tekst-tv, i BT, BA og diverse lokalaviser tilbyr han biler, leiligheter, båter, PlayStation og kjøkkenmaskiner. Alt til en latterlig lav pris.

Pizzaer han ikke har bestilt blir levert i hans navn til hans nye arbeidsplass og privatadresse.

Drosjer han angivelig skal ha bestilt dukker opp i tide og utide, til og med hos hans foreldre.

Homofile velkommen

Torsdag 30. mai når sjikaneringen nye høyder. I Bergensavisen står følgende leserinnlegg på trykk:

«Etter mye negativ omtale angående homofile og deres legning ønsker vi på N.N. (navnet på restaurantsjefens nye arbeidsplass. red.anm.) å invitere alle BA-lesere til debatt.»

Innlegget er undertegnet med restaurantsjefens navn. Problemet er bare at han ikke har planlagt et debattmøte.

Så kommer pakken som får det til å renne over for ham. Han aner det verste når han ser konvolutten. Når han åpner den, slipper han ut fluer og en stank av en annen verden.

For andre gang på få måneder går han til politiet. Denne gangen anmelder han alle truslene og trakasseringen. Politiet blir bedt om å analysere konvoluttens illeluktende innhold.

— Det viste seg å være avføring pakket inn i diverse sanitetsbind, sier en politikilde til Bergens Tidende.

Avhøre flere vitner

Den 17. juni 2002 beslutter statsadvokat Randi Gabrielsen at etterforskningen av voldssaken på Soho skal gjenopptas.

— Jeg ba om ytterligere etterforskning. Blant annet ønsket jeg at flere vitner skulle avhøres, sier Gabrielsen.

Flere av de ansatte ved Soho må nå forklare seg om episoden på kjøkkenet. Dørvakten kalles også inn til nye avhør. Denne gangen må han også forklare seg om drittpakker og drapstrusler.

Overfor politiet nekter dørvakten ethvert kjennskap til sjikaneringen av restaurantsjefen.

Hordaland politidistrikt har ennå ikke avsluttet etterforskningen. BT understreker at det er uvisst hvem som står bak truslene og trakasseringen.