– Vi har studert rasismeparagrafen og mener den gir grunnlag for å anmelde Demokratenes Kenneth Rasmussen. Han utsetter personer for forhånelse på grunn av deres tro, sier leder Kjetil Vevle til NTB.

Også varaordfører i Bergen Kristian Helland (KrF) oppfatter utspillet som lite hyggelig.

– Det høres veldig useriøst ut, og jeg tror det er et soloutspill fra den ene representanten fra Demokratene. Jeg tror ikke han får noe gjennomslag verken hos bystyret eller byrådet, sier Helland.

Hva mener du? Kommenter og diskuter her.

Sted å være

Bakgrunnen for striden er at muslimene i Bergen må ut av sin moské 31. mars, og ikke har noe sted å være før deres nye lokaler i Jekteviken er klare. Talsmann for Bergen Moské Jerad Abdelmajid varsler at muslimene kommer til å legge fredagsbønnen til Torgallmenningen hvis de blir kastet på gaten.

Bystyrerepresentant Kenneth Rasmussen presenterte følgende planer for å hindre dette:

– Heng opp syltelabber i stolper og lykter. Og spill grisehyl over høyttalere. Det skremmer muslimene unna, sier Rasmussen til Dagbladet.no.

— Trekk tilbake

AUF reagerer sterkt og krever at uttalelsene trekkes tilbake.

– Vi ønsker ikke at slike ting skal bli sagt offentlig, og vil ikke at rasismeparagrafen skal være en sovende paragraf. Med en så klar hjemmel i straffeloven mener vi det er grunnlag for politianmeldelse, sier Kjetil Vevle i Hordaland AUF til NTB.

Han vil heller gå i dialog med muslimene for å skaffe dem et sted å være.

– Forslaget fra Demokratene er som å høre et gufs fra 1930-tallet. Det er veldig vanskelig å tolke slike utsagn som annet enn rasisme, sier AUF-leder Martin Henriksen.

Støtte fra Kleppe

Demokratenes leder Vidar Kleppe støtter bystyrerepresentant Kenneth Rasmussen.

– Jeg er helt enig med Kenneth Rasmussen i at det er ingen løsning at muslimene skal stå med rumpa i været i byens storstue, Torgallmenningen, og ha fredagsbønn. De får finne seg andre plasser, sier Vidar Kleppe til NTB.

Vidar Kleppe mener Rasmussens forslag kanskje er satt litt på spissen. Likevel understreker partilederen at det er viktig og riktig av sin partikollega i Bergen bystyre å fremme spreke forslag.

– Jeg mener i likhet med Rasmussen at det er et samfunnsproblem hvis muslimene skal okkupere Torgallmenningen i Bergen, sier Kleppe.

Egne meninger

Kleppe sier det er stort rom for personlige meninger i partiet.

– Generelt er min kommentar at Kenneth Rasmussen og Demokratene i Bergen må få styre politikken der, sier Kleppe.

Kenneth Rasmussen sier til Dagbladet at han kjenner muslimers avsky mot alt som har med svin å gjøre fra egne erfaringer som FN-soldat i Somalia og Libanon på 90-tallet.

– I Mogadishus gater var det så tett med folk at det var umulig å komme fram med vanlige FN-kjøretøy. Da hylte jeg som en gris ut av bilvinduet, og folk forsvant. Det virket hver gang, sier Rasmussen, og sier han selv vil henge opp syltelabbene og gjøre opptak fra en grisebinge hvis ikke byrådet tar forslaget hans til følge.

Varaordfører Kristian Helland tror ikke forslaget får gjennomslag, og han tolker muslimenes utspill som en bønn om hjelp.

– Vi politikere må heller hjelpe muslimene med å finne midlertidige lokaler, sier han.

ANMELDT: Demokratenes Kenneth Rasmussen møter motbør etter sitt utspill om å skremme muslimer med syltelabber og grisehyl.