Fengselsbetjenten er politianmeldt for brudd på taushetsplikten.

— Vi har gått til anmeldelse, nå ligger saken hos politiet, sier fungerende direktør i Bergen Fengsel, Kari Øvrebø.

Fengselsbetjenten skal ha innledet et forhold til en drapsdømt bergenser (35). Da fengselet fikk vite om det angivelige forholdet, mistet fengselsbetjenten jobben.

  • Dette er snakk om en ekstrabetjent. Vi har avsluttet kontrakten vi hadde med henne. Det er noe vi sjeldent gjør, sier Øvrebø.

Den kvinnelige fengselsbetjenten skal ha hatt kontakt med den drapsdømte 35-åringen både i fengselet, og utenfor murene i forbindelse med permisjoner.

Saken ble politianmeldt 18. mars i år.

  • Vi er ikke kommet i gang med etterforskningen ennå, men saken kommer til å bli etterforsket, sier politiførstebetjent Nils Inge Romslo.

- Forhold er uakseptabelt

Fengselet skjerpet soningsforholdene til 35-åringen etter at saken ble kjent.

-Jeg mener at han ble overført til en strengere avdeling, sier Øvrebø.

35-åringens advokat kjenner ikke til saken.

  • Han har ikke bedt meg om noe bistand i forhold til dette, sier advokat Oscar Ihlebæk.

Leder Geir Bjørkli i Norges Fengsels- og Friomsorgsforbund forteller at forhold mellom ansatte og innsatte er helt uakseptabelt.

-Hvis man kommer i en slik situasjon, kan man ikke lenger jobbe som fengselsbetjent - i alle fall ikke på samme sted. Det er et brudd på yrkesetiske retningslinjer, og er nedfelt i bestemmelsene våre, sier fagforeningslederen.

Det er ikke første gang han hører om lignende forhold.

-Jeg har hørt om det en håndfull ganger gjennom mine 35 år i fengselsvesenet. Det er ikke noe hyggelig når slike saker kommer frem.

  • Er det et vanskelig tema å snakke om for fengselsansatte?
  • Nei, for vi har regelverk som fanger opp dette. Vi er oppmerksom på at forhold kan oppstå, og da forsøker vi å oppfordre til åpenhet rundt det, sier Bjørkli.

Kvinner med omsorgstrang

Psykolog Frode Thuen mener det er et kjent fenomen at enkelte kvinner lar seg tiltrekke av kriminelle med alvorlige dommer.

  • Det finnes mange eksempler på det, særlig har profilerte kriminelle mottatt mange brev og henvendelser, sier Thuen.

NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann har mottatt flere kjærlighetsbrev fra kvinnelige beundrere. Flere medier meldte også på begynnelsen av 2000-tallet at det samme gjelder for konedrapsdømte Gamal Hosein.

-For noen kvinner handler det kanskje om et omsorgsbehov. De føler et slags ønske om å ta ansvar, og har en idé om at de skal kunne redde disse mennene med hjelp av kjærlighet og omsorgsbekreftelse, sier psykolog Thuen.

Han tror fenomenet har sammenheng med at kvinner finner dominerende menn tiltrekkende.

  • I tidlige tider i historien har det vært viktig for kvinner å ha menn som kunne ordne opp, ta affære og sette seg selv utover regler og grenser. Det ligger nok noe nedarvet her som for noen kan komme til uttrykk ved at man blir tiltrukket av menn som sitter i fengsel. Det finnes mange eksempler på at kjærlighetslivet kan være både komplisert og irrasjonelt, sier samlivseksperten.