Politiet rykket natt til i går ut til det de trodde var en alvorlig familiekonflikt der mannen hadde utøvet vold. På vei mot kjellerleiligheten i garasjen hørte begge polititjenestemennene det de trodde var et våpen bli ladd inne i leiligheten, og de rømte stedet.

Konstituert politimester Ronny Iden ved Sogn og Fjordane Politidistrikt ga tillatelse til bevæpning, og ut på morgensiden hadde en såkalt begrenset politistyrke med finlandshetter og kamuflasjedrakter inntatt boligområdet og sperret av veier.

Mannen hadde forlatt åstedet før politiet første gang ankom, men det visste ikke politiet. Han overnattet hos en kamerat. Foreldrene og en yngre bror av mannen, som bor i hovedhuset, oppdaget i 11-tiden søndag formiddag politiaksjonen som var under utvikling.

— De så ut gjennom vinduet og så mer eller mindre rett inn i geværløpet til en maskinpistol. Etter at far kom ut og fortalte politifolkene hvordan det hele var fatt, ble aksjonen avblåst, forteller en eldre sønn til Bergens Tidende.

Familien er svært oppbrakt over politiaksjonen, og vil i dag anmelde saken til Sefo. De skjønner ikke hvordan politiet kunne sette i gang aksjonen, og forstår heller ikke hvorfor de i løpet av natten og formiddagstimene ble kontaktet.

Jourhavende politiinspektør Bjørn Larsen sier til Bergens Tidende at han har full forståelse for at en politiaksjon oppfattes som dramatisk for dem som blir berørt.

— Når det er sagt, hadde vi en situasjon der det var blitt bedt om bevæpning etter en vurdering av polititjenestemennene på stedet og de opplysninger vi var blitt gitt forut for at tjenestemennene ankom stedet. I ettertid viste det seg ikke å være grunnlag for aksjonen, sier Larsen.

Han vil ikke fortelle hva som utløste aksjonen. Han vil heller ikke forklare hvorfor politiet ikke varslet familien mens aksjonen var under utvikling.

— Vi jobbet med å skaffe oss kontroll over alle forhold rundt denne situasjonen. Når det gjelder hvilke vurderinger som ble gjort underveis, synes jeg ikke det er naturlig å gå ut med det. Vi kommenterer ikke enkeltheter, sier Larsen.

Konstituert politimester Ronny Iden sier til BT at de vil forholde seg til Sefo dersom det er slik at denne aksjonen anmeldes. Utover det vil han ikke kommentere saken.