• Vi ble lurt, mener medlemmer i Titlestad terrasse, det første borettslaget i Bergen som har gått konkurs.

Borettslaget Titlestad terrasse begjærte seg konkurs tidligere denne måneden.

Flere av beboerne mener de er blitt lurt av utbygger Apple Garden AS. Etter å ha rådført seg med både advokat og NBBL, har de nå politianmeldt selskapet.

Mistet 800.000

— De har opptrådt svært dårlig og juridisk tvilsomt, mener styreleder i borettslaget Martin Madsen.

— Vi vil at dette skal bli rettslig belyst. Om det er slik at Apple Garden har gjort noe ulovlig, vil vi at de skal straffes, sier Madsen.

Andelseierne har nå tapt sine innskudd, som i snitt var på 800.000 kroner.

Konkursen kom fordi borettshaverne ikke greide å betjene fellesgjelden. Madsen anklager Apple Garden AS for å ha lokket til seg dårlige betalere:

— Etter at tre leiligheter var solgt, byttet de megler fra Fana sparebank til Notar. Samtidig senket de andel innskudd fra 40 til 25 prosent. De ville få fart på salget av de fem siste leilighetene.

- Visste ikke

Ifølge Madsen ble de som allerede hadde kjøpt leilighet informert om dette først etterpå. Det mener han er ulovlig, siden det bare er generalforsamlingen i borettslaget som kan endre fordelingen mellom innskudd og fellesgjeld.

Styreleder i Apple Garden Morten Gjesdahl vil ikke kommentere politianmeldelsen. Og han hevder han ikke visste at andelen av fellesgjelden ble satt opp til 75 prosent.

— Jeg hadde ingenting med salget å gjøre. Det var Notar som gjorde den endringen.

— Men det er vel bare generalforsamlingen i borettslaget som kan bestemme dette?

— Jeg var ikke kjent med det. Notar må ha klarert dette med andre i vårt selskap, sier Gjesdahl.

- Kan være lovlig

Det høres veldig rart ut, synes Henning Lauridsen, advokat i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL):

— Her har trolig megleren har sagt at leilighetene ville bli mer lettsolgte med et lavere innskudd, og så har utbygger godkjent dette.

Men selv om Apple Garden og beboerne i borettslaget har ulike versjoner av når og hvordan fellesgjelden ble bestemt forhøyet, kan det godt hende utbyggeren har sitt på det tørre, sier Lauridsen:

— Bare generalforsamlingen kan øke den totale fellesgjelden. Men så lenge beboerne ikke har overtatt leiligheten, vil utbyggeren utgjøre generalforsamlingen. I så fall blir det et kontraktsrettslig spørsmål om dette utgjør en vesentlig endring av premissene for kjøpet, sier Lauridsen.

- Blir presset

NBBL liker uansett ikke at leiligheter i et borettslag har ulik fordeling av innskudd og fellesgjeld.

— Da kan det bli vanskelig for kjøperne å vurdere risikoen. Og enda verre er det om fellesgjelden blir økt etter at noen av leilighetene er solgt, sier Lauridsen.

— Dette er veldig uheldig. Utbyggeren kommer plutselig og endrer spillereglene. Da blir man gjerne presset til å stå ved sitt kjøp. Man kan jo for eksempel allerede ha solgt sin gamle bolig, sier Gerhard Lygre, daglig leder i Fana Sparebank Eiendom, som solgte de tre første leilighetene.

Nye regler

Regjeringen har foreslått endringer i borettslagsloven som kanskje kunne reddet Titlestad terrasse. I forslaget som har vært på høring denne våren står det at det «ved stiftelse av borettslag ikke lenger skal være anledning til å ha en ulik prosentvis fordeling av fellesgjelden i ett og samme borettslag».

Det hjelper ikke Martin Madsen og de andre andelshaverne. Han og datteren flytter ut i slutten av juli. Madsen forteller at borettslaget ikke har vurdert sivilrettslige skritt dersom politiet ikke skulle fatte interesse for anmeldelsen.

— Jeg har tapt noen hundre tusen, konstaterer han.

Håvard Prestegården
PRIVAT
HÅVARD PRESTEGÅRDEN