En rekke forsvarsadvokater i Bergen reagerer på at politiinspektør Asbjørn Braanaas nå etterforskes av politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO).

— Å anmelde en politiinspektør, er å flytte fokus fra det egentlig problemet, nemlig varetektssituasjonen i Bergen, sier forsvarsadvokatene Kaj Wigum og Jostein Alveim.

Ga fra seg internt brev

Bakgrunnen for SEFO-etterforskningen er, som Bergens Tidende skrev onsdag, at politiinspektøren forsøkte å rydde opp i varetektssituasjonen i Bergen.

SEFO-etterforskningen ble iverksatt etter at Braanaas ga fra seg et internt brev med opplysninger om varetektsfanger til en journalist i TV 2.

Onsdag svarte forsvarsadvokatene Wigum og Alvheim med å anmelde Bergen politidistrikt, Hordaland politidistrikt og Politidirektoratet, for overtredelse av straffelovens paragraf 324.

Blir ikke overført i tide

Bakgrunnen for anmeldelsen er at Bergen og Hordaland politidistrikt ikke overholder Riksadvokatens instruks. I denne instruksen heter det at varetektsfanger skal overføres til ordinært fengsel innen 24 timer fra forhørsretten har kommet med fengslingskjennelsen.

— Bare i høst har det vært flere eksempler på varetektsfanger som har sittet fengslet i fem og seks og syv dager, før de blir overført, sier Jostein Alvheim og Kaj Wigum til bt.no.

ANMELDTE: Advokatene Jostein Alvheim (th.) og Kaj Wigum leverte i dag sin anmeldelse i skranken på politikammeret.
Foto: Gidske Stark