• Barn kan ikke behandles slik, uansett hva foreldrene er uenige om, mener Per Kristensen. Lensmannen i Kvinnherad brukte makt for å hente hans 12 år gamle sønn.

Scenene fra lensmannsaksjonen på Halsnøy sjokkerte TV-seerne i går kveld. Den 6. september ble Per Kristensens sønn hentet av lensmannen i Kvinnherad for å tvangssendes til sin mor i Danmark.

Nå kommer faren til å anmelde lensmannen i Kvinnherad for maktmisbruk mot gutten.

Gutten gjemte ryggsekken

Ifølge Per Kristensen har hans 12 år gamle sønn flere ganger gitt uttrykk for at han ikke ville tilbake til moren i Danmark etter sommerferien i år. Dette skal også ha kommet frem i dommeravhør.

— Det yngste av parets barn, en tiåring, dro tilbake til moren etter ferien, men eldstemann nektet å følge etter, forteller Kristensen. 22. august besluttet namsretten i Sunnhordland at gutten skulle tilbake til Danmark, og satte samtidig utreisedato til 6. september. Kristensen fikk beskjed om å sørge for at gutten hadde pakket ferdig den dagen, så han kunne hentes av lensmannen.

— Jeg fant ikke ryggsekken til gutten da jeg skulle pakke sakene hans om kvelden den 5. september. Han hadde gjemt den, han ville ikke dra, sier faren.

— Jeg forklarte ham at dette var noe retten hadde bestemt, og at pappa ikke kunne gjøre noe mer akkurat nå, sier Kristensen. Men gutten hadde gjort leksene sine, han ville på skolen dagen etter, ifølge faren.

- Sloss med gutten

Om morgenen den 6. september spiste de to frokost sammen.

— Jeg prøvde å roe ham ned med et parti sjakk, det liker han så godt, men de trekkene han tok den morgenen, tydet på at tankene var helt andre steder, sier Kristensen. Klokken ti kom lensmannen, en lensmannsbetjent, og et rettsvitne som faren hadde fått oppnevnt.

— Sønnen min ble veldig urolig da de satt seg ned i stuen for å forklare situasjonen. Da han plutselig reiste seg fra sofaen, reiste betjenten seg også, og sønnen min ble skremt, sier faren. Gutten skal ha løpt ut i gangen med betjenten på slep.

— To voksne menn sto og sloss med gutten i gangen. Det var helt forferdelig for meg som far å stå og se på, sier Kristensen. Gutten fikk verken ta på seg sko eller jakke, og ble tvunget med ut i bilen med makt.

— Han fikk ikke gå på do en gang. De bare slepte ham av gårde, sier faren.

På barnepsykiatrisk

Forut for dramaet på Halsnøy skal faren ha prøvd å overtale gutten til å dra frivillig inn til lensmannen i Rosendal, slik at guttens mor kunne møte ham der.

— Men han ville ikke det, og lensmannen bestemte at de skulle hente ham her hjemme.

Per Kristensen kommer til å anmelde lensmannen i Kvinnherad for det han omtaler som maktbruk mot mindreårig. Faren har ikke fått spurt gutten om han ble skadet under dramaet, men han skal ha tilbrakt et døgn på barnepsykiatrisk avdeling. Nå håper faren at sønnen, som fylte 12 år 14. juli i år, blir hørt i saken. Både han og den ti år gamle broren skal besøke faren i høstferien.

HENTET MED MAKT: Her blir 12-åringen hentet av politiet.
BEGGE FOTO: TV 2