Formannen i laget, Kristian Bruvik, var selv ved elven og plukket død fisk i går kveld. Han beskriver utslippet som svært omfattende, selv om mørket gjorde det umulig å anslå hvor mye fisk som var strøket med. På en strekning på noen hundre meter fant fiskerne hundrevis av døde fisk.

Gult skum

— Det er forferdelig mye skum i elven. Mange steder er det opptil en halv meter tykt skumlag. Vannet er gulaktig og lukter sterkt av vaskemiddel, forteller Bruvik.

Sammen med miljøkoordinator Terje Aarsand undersøkte han i 21-tiden elven og tok prøver for analyse. Da var det minst fem timer siden utslippet ble stanset, men fortsatt var elven sterkt forurenset.

Vannverk synderen

Synderen er trolig vannverket på Espeland, forteller Arne Seim i Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune.

— Vi rengjorde tanker med kalk tidligere på dagen. Det kan se ut som om det i den forbindelse har rent over, slik at det har havnet en del kalk i elven. Selv om kalk i utgangspunktet ikke er så farlig, så kan det ha blitt for mye på en gang, sier Seim.

Aarsand tviler på at det kun er kalk som er sluppet ut.

— Fiskene har brune øyne og har dødd etter kort tid. Det kan minne om lut eller et sterkt vaskemiddel, sier han.

- Kan være katastrofe

Sportsfiskerlaget i Arna er sterkt bekymret for rundt 50.000 lakseyngel som laget har satt ut i elven tidligere i år. Området fra Espeland og nedover er oppvekstområde for laksen.

— Dersom yngelen har strøket med, er det en katastrofe. Vi har lagt ned enormt mye dugnadsinnsats i arbeidet for å bygge opp en bestand i Arnaelva, sier Bruvik.