Tankene som eksploderte i Sløvåg inneholdt kjemikalier som er farlige for mennesker, hevder Kurt Oddekalv og trekker paralleller til Elfenbenskysten hvor flere mennesker er døde på grunn av det samme stoffet. Nå anmelder han eieren Vest Tank for miljøkriminalitet.

Se video fra ulykkesstedet

Miljøkriminalitet

— Grunnen til det er at politiet bare etterforsker selve tankeksplosjonen og det som går på arbeidsmiljø. Men her dreier det seg også om miljøkriminalitet, sier Kurt Oddekalv til bt.no.

Lovbruddene Oddekalv hevder er begått har en strafferamme på ti år.

– Det er ingen tvil om at dette er den største kjemiske katastrofen vi har hatt i Norge på veldig mange år, sier Oddekalv.

Mange er blitt syke av en illeluktende gass fra anlegget.

Motanmelder

Vest Tank tilbakeviser beskyldningene fra Oddekalv.

— Det var oljeprodukter i tankene som eksploderte, ikke dette avfallsstoffet som Oddekalv refererer til, sier Jostein Berland i Vest Tank.

Han nekter for at det er noen sammenheng mellom avfallsstoffet og eksplosjonen, og viser til at rørsystemene er fullstendig isolerte. Vest Tank vurderer å gå til motanmeldelse mot Miljøvernforbundet, men vet ennå ikke hva en slik anmeldelse skal inneholde.

— Det er latterlig, og første gang jeg har opplevd. Jeg lo ganske godt da jeg hørte det, sier Oddekalv.

I dag skrev Bergens Tidende om at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) midlertidig har trukket tilbake alle tillatelser de har gitt Vest Tank for å drive anlegget i Gulen.