— Dette er så til de grader nedlatende overfor en kommentator at jeg nesten ikke finner ord. Dette er oppgulp jeg ikke trodde vi så lenger, i hvert fall ikke på trykk, sier Thorkildsen.

Hun er nestleder i SV og tidligere likestillingsminister.

- Du er ung og sprek

I BT torsdag skriver politiadvokat Bilberg i et debattinnlegg at han ønsker BT-kommentator Eirin Eikefjord velkommen som politifullmektig i Hordaland politidistrikt. Innlegget var blant torsdagens mest leste på nett.

I kommentarfeltet er det en god del negative kommentarer à la dem Thorkildsen kommer med.Bilberg starter med skryt av Eikefjord, som han mener «utfordrer det mediemessige gubbeveldet, og som avstedkommer produkter som skaper debatt — og kanskje irritasjon».

I ettertid tar jeg selvkritikk for den kommentaren med skjørtet

Harald Bilberg, politiadvokat og debattant

Mot slutten av innlegget bruker politiadvokaten mye plass på å få frem den skrale ressurssituasjonen i politiet, blant annet ved å snakke om trege og gammeldagse dataløsninger.

— Vi trenger deg mer enn Bergens Tidende gjør, og du kan vie deg til en annen viktig samfunnsoppgave, nemlig ivaretakelse av rettssikkerhet, rettferdighet og trygghet, skriver han blant annet i debattinnlegget, som har tittelen «Kom til politiet, Eirin Eikefjord».

— Du vil møte en arbeidsplass med mennesker på alle områder som har engasjement, samarbeidsvilje og stolthet over jobben sin. (…). Du er ung og sprek, og du vil få en fin uniform med et skjørt som trenger en liten justering - oppover. Jeg har min gamle Bernina-symaskin, så det skal vi fikse. Sko bør du kjøpe selv, for de du får her er flate og ulekre.

Thorkildsen raser mot tonen i og formen på Bilbergs innlegg. Spesielt ettersom hun oppfatter det som et svar på Eikefjords kritikk av Monika-saken.— Bakteppet er så altfor alvorlig. Hva er det Bilberg prøver å oppnå? Skal han få Eikefjord til å føle seg liten? Skal han få folk til å synes synd på politiet, fordi de har det helt forferdelig uten utstyr eller noe? Hvis de tror de kan komme unna Monika-saken ved å peke på stort arbeidspress, da undervurderer de det norske folk, sier Thorkildsen.

SV-toppen skriver selv for øyeblikket på en bok om vold og seksuelle overgrep mot barn.

  • Jeg aksepterer ikke at politiet prøver å dekke over at de tar feil i en så alvorlig sak. Og det er ikke første gang det har skjedd. Jeg håper både ledelsen på politikammeret og politijuristenes fagforening tar en runde på dette internt, sier Thorkildsen.

«Fullstendig skivebom»

SV-nestlederen sier hun oppfatter politiadvokatens innlegg som en «fullstendig og total skivebom».

Skal han få Eikefjord til å føle seg liten?

Inga Marthe Thorkildsen, SV-nestleder

— Og hva i all verden har dette skjørtet han skriver om med saken å gjøre? Nei, dette treffer så fryktelig feil, sier hun.

— Ekstra ille blir det når vi nå nærmer oss 8. mars. Han kan ikke komme med sånn som dette i en så mannsdominert jobb som han har. Det er sexisme. Hva tenker Bilbergs kvinnelige kolleger? Nei, jeg tror han har vært litt for mye på bakrommet og blitt passé. Men det er greit at det kommer ut, så man kan ta fatt i det, sier Thorkildsen.

Selvkritikk for skjørtet

Bilberg selv sier han har fått mange kommentarer på debattinnlegget.

Politiet og alle mine kolleger (...) ønsker å gjøre en best mulig jobb

Harald Bilberg

— Til meg har tilbakemeldingene vært overveiende positive. Men klart: De som mener jeg er helt teit, de sender jo ikke melding til meg, sier Bilberg.

Han erselv SV-medlem og sitter i styret for SV sitt lokallag i Bergen, men han kjenner seg svært lite igjen i kritikken fra sin egen partitopp.

FAKSIMILE: Debattinnlegget fra politiadvokat Bilberg slik det så ut på nettet.

— Hele poenget mitt med innlegget er å gi Eikefjord litt oppmerksomhet for jobben hun gjør, siden hun har viet oss så mye oppmerksomhet i det siste, sier Bilberg.Han bemerker at BT-kommentatoren, som selv er utdannet jurist, skriver mye om straffesaksbehandling - og det på en «reflektert og god måte».

— Spesielt aktiv nå i det siste har hun vært med Monika-saken, og hun gjør det til dels brutalt. Men det viktigste budskapet mitt er at politiet og alle mine kolleger i alle funksjoner fra topp til bunn, ønsker å gjøre en best mulig jobb. Men at rammevilkårene ikke alltid er tilfredsstillende, sier Bilberg.

- Bilde på standarden

- Hvor kommer dette med skjørtelengden inn, som Thorkildsen mener fremstår sexistisk og totalt irrelevant?

— Ja, det er fra sine egne man skal ha det, men det var ment som et bilde på hvordan standarden i vår organisasjon er. Det er en standard som ikke er tilpasset 2015, og det gjelder alt fra materiellet vårt, huset vi sitter i og datasystemene vi lojalt sitter og jobber med. Selv ikke uniformene er egnet til dagens bruk; det var poenget med skjørtekommentaren. Men jeg skjønner at den kan misoppfattes, sier Bilberg.

— Som 60 år gammel mann, i tillegg medlem av SV, kan jeg ikke mene så mye om skjørtelengden. Det burde jeg visst. Men de som kritiserer skjørtekommentaren, vet ikke hvordan serkene fra Politiets materielltjeneste ser ut. Men i ettertid tar jeg selvkritikk for den kommentaren med skjørtet, altså.

— Thorkildsen mener du også baker inn en bortforklaring av Monika-saken, med manglende ressurser som forklaring?

— Nei, nei, for all del. Den saken er ytterst beklagelig, og noe vi vil slite med i lang tid fremover. Men jeg mener tilsvarende kunne skjedd hvor og når som helst i politiet, og at det var tilfeldig at det skjedde i Hordaland, sier Bilberg.

— Monika-saken var en systemsvikt, det kan vi aldri benekte. Og vi får det politiet vi betaler for eller rettere: Som politikerne er villige til å betale for.

«Skjønner jeg ikke»

Bilberg skjønner heller ikke kritikken av at han skal ha prøvd å få Eikefjord til å føle seg liten.

— Skulle jeg gjennom dette innlegget liksom få Eikefjord til ikke å si det hun mener? Nei, at dette innlegget skal representerer hersketeknikk, det skjønner jeg ikke. Det er ment som en underholdende oppmerksomhet mot en som har gitt oss mye oppmerksomhet i det siste.

Bilberg sier han torsdag ble kontaktet av fagforeningen Politijuristene, både fra sentralt hold og fra Politijuristene Hordaland. Bilberg er selv vara til styret i Politijuristene sentralt.

— De har vel manet til ro. Det var ikke noen munnkurv, men…. Jeg fikk innbydelse til en TV-debatt sammen med Eikefjord, men både ledelsen på politihuset, juristforbundet og særlig min kone anbefalte meg å la være, sier Bilberg.

BT fikk torsdag kveld ikke kontakt med lederen for Politijuristene nasjonalt, Sverre Bromander.

Leder for Politijuristene Hordaland, Ole Bjørn Mevatne, ønsker ikke å kommentere Bilbergs debattinnlegg. Han vedgår likevel å ha snakket med juristkollegaen om debattinnlegget.

— Jeg har ingen meninger om hans innlegg. Bilberg er et menig medlem hos oss, og jeg visste ikke om at han skrev dette. Jeg har ingen meninger om det. Alt han skriver, får han stå for selv, sier Mevatne.

LITT SELVKRITIKK: - Som 60 år gammel mann, i tillegg medlem av SV, kan jeg ikke mene så mye om skjørtelengden. Det burde jeg visst, sier politiadvokat Harald Bilberg. Han får kritikk for et avisinnlegg han adresserte til BT-kommentator Eirin Eikefjord. ARKIVFOTO: Paul S. Amundsen