6. desember ble Trond Ramsland (40) dømt til 21 års fengsel for forsettlig drap på sin eks-kone Ingse Rønnestad.

Rettssaken var preget av at Ramsland i stor grad forsøkte å føre sin egen sak.

— Skal frikjennes

40-åringen nektet konsekvent for at han var i parkeringshuset CityPark da Rønnestad ble drept i mars i fjor.

Også under ankesaken i Gulating lagmannsrett kommer marineoffiseren til å hevde sin uskyld.

— Mitt eneste fokus er at jeg skal frikjennes, sier han i et intervju med BA i dag.

Før den første rettssaken i tingretten, byttet Trond Ramsland ut Brynjar Meling med Harald Stabell som sin forsvarer.

Siden dommen falt i desember, har Ramsland rukket å havne i konflikt med både Stabell og forsvarer nummer tre, Kaj Wigum.

- Ikke komplisert

— Jeg har forsøkt to kjendisadvokater som ikke har klart å levere. De var ikke godt nok forberedt. Jeg er bedre tjent med at jeg forklarer fakta i saken på en entydig og klar måte i retten. Denne saken er ikke juridisk komplisert, men det er mye fakta å holde oversikt over, sier Ramsland til BA.

Stabell trakk seg, etter at Ramsland forlangte å representere seg selv i retten. Dette har lagmannsretten avslått. Ni dager før ankesaken ble dermed bergensadvokaten Wigum oppnevnt som ny forsvarer, med minimal tid til å forberede seg på den omfattende saken. Etter det BT kjenner til, har Ramsland også uttrykt mistillit til Wigum.

«Ekkometoden»

Under et bevisopptak i forrige uke, ankom den drapsdømte marineoffiseren rettssalen ti minutter etter at retten var satt, mens advokaten var plass fra første stund. Det var en tydelig isfront mellom de to.

Under bevisopptaket spurte Ramsland ut vitnet via sin forsvarer. Tiltalte formulerte spørsmål som advokaten deretter måtte gjengi overfor vitnet. Denne «ekkometoden» er et kompromiss mellom to hensyn: tiltaltes rett til å stille spørsmål og vitnets integritet og rett til å slippe å bli imøtegått.

bt.no følger ankesaken i lagmannsretten, og kommer tilbake med mer senere i formiddag.

TINGRETTEN I NOVEMBER: Trond Ramsland fremlegger sine egne plansjer, som han mener er stikk i strid med aktoratets bevisrekke. TEGNING: GRO VIK