På kloss hold ble Amer Kadum Al-Salman (21) plaffet ned med en avsagd hagle på Nyborg i Åsane 1. januar i år.

Det er engler som gjør at jeg lever i dag. Jeg var bare en mellommann. I stedet for penger kom han med en avsagd hagle, sa Kadum Al-Salman (21) da rettssaken mot to unge menn startet i forrige uke.

Han er skuffet og opprørt over dommen.

— Fire og et halvt år er ingenting. Dette sier sitt om det norske straffenivået. Med tiden i varetekt er han ute igjen om et par år for nesten å ha drept meg. Jeg er bare glad for at saken kommer opp igjen i retten, sier han.

- Ran som gikk feil

I dag falt dommen. 20-åringen som skjøt, dømmes til fengsel i fire år og seks måneder. Mannen er tidligere ustraffet.

— Han registrerer hva retten har kommet til, men han vil anke den delen av dommen der han er dømt for drapsforsøk. Han anker også straffeutmålingen, sier hans forsvarer Roy Peder Kulblik.

20-åringen er skuffet over dommen.

— Han mener at dette var et ran som gikk feil, sier Kulblik.

Handlet med forsett

Retten finner det bevist at 20-åringen trakk av med vilje, og at han på det tidspunktet forsto at skuddet mest sannsynlig ville drepe Al-Salman. Alternativt mener retten at en manglende refleksjon over skuddets konsekvenser utelukkende skyldes selvforskyld rus.

Han må også betale Al-Salman 200.000 kroner i erstatning. Al-Salman kan fremdeles ikke bevege fingrene eller føre en penn, og må leve med smertene resten av livet.

Les også: - Skjøt av meg bicepsen

22-åring frifunnet

En 22-åring var medtiltalt for grovt ran med betydelig skade til følge. Ifølge tiltalen skal han ha planlagt skytingen sammen med 20-åringen og hjulpet ham med å skjule haglen og hasjen etterpå. 22-åringen nektet straffskyld.

Retten fant det ikke bevist at mannen medvirket, og frikjente han derfor for hovudpunktet i tiltalen. Retten mente det var for stor usikkerhet rundt hans rolle, og fant det ikke bevist at det var 22-åringens hagle som ble brukt i ranet.

Han ble likevel dømt til fengsel i seks måneder for bruk og besittelse av narkotika. 22-åringen er domfelt fire ganger tidligere.

Politiadvokat Elisabeth Deinboll ønsket ikke å kommentere dommen i ettermiddag. Hun la ned påstand om fem års fengsel for 20-åringen.

— Jeg må lese premissene i dommen før jeg kan kommentere hvorvidt det er grunnlag for en anke, sier Deinboll.

Erkjente ikke straffskyld

20-åringen som nå er dømt for drapsforsøk, erkjente ikke straffskyld i retten, men innrømmet å ha stått bak et grovt ran for å få tak i 200 gram hasj.

Spørsmålet om hvorvidt 20-åringen skjønte at offeret kunne bli drept, var sentralt i saken. 20-åringen sa til politiet at han bare skulle skyte et skremmeskudd, mens aktor Elisabeth Deinboll mente at han hadde drapsforsett. Dette var retten altså enig i.

Retten viste til at 20-åringen ikke forklarte til politiet at skuddet var et uhell etter pågripelsen. Tvert imot ga han uttrykk for at han ikke visste hvorfor han hadde skutt. Han hadde hatt all grunn til å si fra dersom han ikke skjøt med vilje, heter det i dommen.

Alvorlige skader

21-åringen ble truffet i høyre side av brystkassen og i høyre arm.

Han ble så alvorlig skadet at han måtte gjennomgå åtte operasjoner og ble liggende nesten seks uker på sykehus. I dag har han ikke noen funksjon i håndleddet og i fingrene.

Ingen av de tiltalte møtte i retten, men fikk dommen forkynt i fengselet.

Brekke, Eirik
Bergens Tidende