— Her er det snakk om en fullstendig anke både med tanke på saksbehandlingsfeil, skyldspørsmålet og straffeutmålingen. Vi fikk blant annet ikke eksaminere et svært sentralt vitne, sier forsvarer Ann Turid Bugge.

Forventet dom

Hun sier at dommen var helt i samsvar med det både hun og hennes klient forventet. Men hun er svært misfornøyd med saksbehandlingen i retten.

— Jeg hadde blitt høylytt forbauset dersom straffen hadde blitt lavere enn aktors påstand. Signalene som ble gitt underveis var svært sterke, sier hun.

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen vil ikke kommentere Bugges kritikk av saksbehandlingen, men sier han er fornøyd med dommen.

— Jeg registrerer at vi har fått fullt gjennomslag for det vi ba om, sier han.

Bugge og klienten hennes var så sikre på utfallet at de bestemte seg for å anke saken allerede før de hadde sett domsslutningen.

— Nå blir det spennende å se hva som skjer i lagmannsretten, sier forsvareren.

- Startet som en spøk

Det var i november i fjor drapet i Sandviken skjedde. 49-åringen kranglet med den jevnaldrende kvinnen om et Visa-kort og det oppsto et basketak. Slåssingen skal ifølge 49-åringen ha startet som en spøk. I retten hevdet han at kvinnen først tok et halsgrep på han, og at han etterpå gjorde det samme med henne. Begge var beruset.

Retten slår fast at gjerningsmannen verken var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. Men han handlet i selvforskyldt rus da han for et år siden kvelte og drepte kvinnen på hospitset i Sandviken.

49-åringen innrømte i retten å ha tatt kvelertak på den drepte venninnen, men han nektet for å ha holdt så hardt og så lenge at hun kunne dø av det. Derfor har retten kommet frem til at tilståelsen ikke skal ha betydning for straffeutmålingen. At mannen tidligere er dømt for ran og frihetsberøvelse flere ganger virker skjerpende retning.

Den avdøde kvinnen hadde tre barn. Alle disse er tilkjent en oppreisningserstatning på 120.000 kroner hver.

KVALT: 24. november i fjor ble en 48 år gammel kvinne funnet død i en seng på et hospits i Nye Sandviksveien 33. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE
Bergens Tidende