Den unge kvinnen fra Hordaland (22) kom inn i rettssalen med sammenknepne lepper og uten å se mot tiltalte. Heller ikke da dommeren spurte om hun kjenner tiltalte, så hun i hans retning.

22-åringen studerer ved Høgskolen i Ålesund. Da Anja forsvant under en løpetur i slutten av august i fjor, hadde de to hordalandsjentene akkurat begynt på andre studieåret sammen — i klassen for shipping og logistikk ved Høgskolen i Ålesund. Klassen har et 30-talls elever.

— Vi ble kjent først skoledag i Ålesund høsten 2012. Vennskapet utviklet seg fort. Vi ble gode venner, både på skole og i fritid, sa venninnen.

- Gjorde alt sammen

— Anja var en fantastisk snill og god venninne, veldig åpen og snill mot alle. Vi gjorde alt sammen, fra trening og turer til fester.

— Når dere trente og gikk tur, hvor var det, spurte aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim.

— Det var på Aksla. Der pleide vi å ta den løypen som Anja løp den dagen.

— Kjente Anja tiltalte?

— Nei, jeg har aldri hørt navnet hans, svarte venninnen.

— Når så du Anja siste gang?

— Klokken 15.40 den dagen hun forsvant. Da sa jeg «ha det» til henne på lesesalen. Vi sa til hverandre at vi skulle snakkes dagen etter på forelesning. Den dagen skulle hun hjem, handle med bestemoren og ta en joggetur om kvelden.

Dukket ikke opp

Dagen etter ble det raskt et tema i klassen at Anja ikke dukket opp på forelesningen. Anja var kjent som en seriøs student, og denne forelesningen var obligatorisk.

— Vi ble bekymret. Anjas mor tok kontakt og lurte på om vi visste noe, fortalte venninnen.

Sammen med tre andre kjørte hun for å se etter henne. Så startet vennene å lete gjennom skolen, lesesalen og P-plasser på og ved skolen.

Etter det lette vennene i Aksla-området.

Til slutt valgte vennene å gå til politiet, der de snakket med en etterforsker. Vennene visste da at Anja trolig kom til å bli meldt savnet av familien i Bergen.

— Politimannen oppfordret oss om å fortsette letingen på egen hånd, siden det ennå ikke var kommet inn noen formell savnetmelding. Vi dro tilbake til skolen og avtalte med klassen å starte en leteaksjon. Vi fant bilen Anja kjørte ved Fagerlia ved Aksla. Da kom politiet i løpet av ti minutter, fortalte Anjas venninne i retten.

- Surrealistisk

Vennene gikk så inn på stien på Aksla for å lete videre, men de avsluttet raskt.

— Vi skjønte raskt at det var nytteløst.

Tiden etter beskriver hun som helt surrealistisk.

— Det var en veldig vond tid. Vi var mye sammen på skolen, og etter hvert ble vi delt inn i ulike letegrupper.

— Hvordan var tiden etter funnet, spurte aktor.

— Veldig vanskelig. Jeg følte hele skolen ble rammet av dette. Studentmiljøet er ikke så stort. Skolen var flink til å stille opp for oss og ta vare på oss, og vi ble også satt i kontakt med det kommunale kriseteamet.

Bistandsadvokat Einar Råen lurte på hvordan drapssaken har påvirket studentene i ettertid.

— De har vært en tung tid og vanskelig å konsentrere seg om studiene. Mange har vært lei seg og sint, sa Anjas venninne.