— Timene i glattcella var grusomme. Jeg kastet opp og besvimte flere ganger. Det er uforståelig at jeg havnet hos politiet. Jeg er syk, ikke kriminell. Derfor skulle jeg ha kommet på sykehus med en gang, sier 49-åringen som ikke ønsker å stå frem med navnet sitt i avisen.

Han har i flere år slitt med angst og depresjon. I begynnelsen av januar ble han akutt dårlig og han og familien kontaktet selv legevakten fordi han ønsket innleggelse. 49-åringen ble hentet av politiet og kjørt til byen. Han snakket med vakthavende lege og trodde at han skulle fraktes videre til Sandviken sykehus der han tidligere har vært innlagt. I stedet kjørte politiet ham til arresten.

— Jeg fikk beskjed om å kle av meg alle klærne og legge meg på gulvet. På grunn av sykdommen min fikk jeg umiddelbart panikk og dødsangst. Jeg skrek i fortvilelse, forteller 49-åringen.

Frykter varige men

Da han kom inn til legevakten hadde mannen en promille på 1,1. I arresten ba han om å få blåse i et promilleapparat for å bevise at han ikke hadde noe å gjøre på en glattcelle. Dette ønsket skal ha blitt avslått.

— Jeg opplevde at arrestforvarerne trakasserte meg, hevder mannen.

Etter noen timer ble 49-åringen hentet av to politibetjenter og fraktet til legevakten på nytt. Denne gangen ble han umiddelbart lagt inn på Sandviken sykehus. Mannen er fremdeles pasient ved en psykiatrisk institusjon.

49-åringen forteller at oppholdet på glattcella har forverret sykdommen hans. Nå frykter han varige men.

— Jeg har mareritt om natten og drømmer at politiet kommer og tar meg. Angsten er også blitt verre, sier mannen.

Sprekkfullt sykehus

Det var vakthavende lege ved Sandviken sykehus som bestemte at 49-åringen skulle til arresten. Ifølge avdelingsoverlege Kristin Jordheim Bovim var alternativet en seng i korridoren.

— Vi får veldig mange henvendelser fra folk som ønsker innleggelse i løpet av en dag. I dette tilfellet hadde personen drukket, og legen vurderte det slik at han kunne være i arresten til situasjonen var roligere, sier hun.

— Men glattcelle er vel ikke et godt sted å være for et menneske med sterk angst?

— Selvfølgelig ikke. Det er en forferdelig trasig situasjon og mannen hadde hatt det mye bedre hos oss. Men vi har rett og slett ikke plass nok. Av og til føles det som om dette sykehuset holder på å sprekke, sier hun

Politioverbetjent Paal Thorbjørnsen kjenner ikke til 49-åringens historie, men han er godt kjent med at psykisk syke havner i arresten.

— Vi har suicidale og psykotiske pasienter i arresten svært ofte. Det er et stort problem. Denne gruppen skal ha omsorg og pleie, og det har vi ingen mulighet til å gi, sier Thorbjørnsen.

Han mener andre etater må bli flinkere til å ta seg av denne gruppen.

— Det gjøres mye bra, men det er åpenbart ikke godt nok. Vi er det laveste tilbudet. Når det ikke finnes andre muligheter havner folk hos oss. Det skjer altfor ofte, sier overbetjenten.

TOR HØVIK