Det er 40 år siden denne lyseslukkeren forsvant fra Tjugum kirke i Balestrand. Det var kanskje ikke så mange som merket at den var borte engang. Men tiden gnager tydeligvis tungt på angrende syndere, og et turistpar fra Nederland hadde i sommer med seg en veldig spesiell pakke hjemmefra.

Pakke i gråpapir

Det er Sogn Avis som skriver om ekteparet som besøkte restauranten Det Gyldne Hus i Holmen, og som leverte en pakke i gråpapir til eier Bjørg Bjøberg.

— De fortalte at naboen deres i Nederland bad dem ta med pakken til Balestrand, sier Bjøberg til Sogn Avis.

Fra 1863

Kvinnen som tok med seg gjenstanden var i Balestrand i 1967. Da var hun 18 år gammel, og litt for klåfingret for sitt eget beste.

— Nederlenderne hadde fått forklart at redskapen ble tatt fra en hvit kirke i Balestrand. Det betyr at lyeslukkeren har hørt hjemme i Tjugum kirke, sier Bjøberg.

Gjenstanden er antakelig like gammel som kirken, som altså er fra 1863.

Tyven tilgitt

Ekteparet visste først ikke helt hva de skulle gjøre med pakken de var betrodd. Det fristet lite å bare etterlate seg pakken i kirken. Men da de spiste middag på Det Gyldne Hus og så kirken på den andre siden av vannet, bestemte de seg for at Bjøberg ville være en god vokter.

Bjøberg på sin side vil ta kontakt med kirken og finne ut hvor redskapen hører best hjemme. Med litt hell får også tyven litt bedre nattesøvn heretter.

— Vi har sendt et hefte om Balestrand, oversatt til nederlandsk, til henne. Det er et symbol på at vi har tilgitt henne ungdommens galskap, sier Bjøberg.

Denne gjenstanden brukte 40 år på å returnere fra Nederland til Balestrand. Arthur Adamson og Bjørg Bjøberg vil nå finne ut hvor den best hører hjemme.