LES HOVEDSAKEN:

Sp-politiker Ove Sverre Bjørdal har tidligere bedt om at det blir fremmet en sak om innføring av fast vaktmester på alle skoler.

— Sp var dessverre i sin tid med på vedtaket om å fjerne ordningen. Den ble fjernet som ett av flere innsparingstiltak. Grunnen var at kommunen gikk med store underskudd den gangen, sier Bjørdal.

Bjørdal angrer på vedtaket i dag.

— Vi har senere i alle våre programmer gått inn for å gjeninnføre ordningen. Det er to grunner: En vaktmester vil kjenne bygget, og vil vite når det er noe som begynner å bli et problem. Vaktmesteren kan tette små lekkasjer og kan utbedre en del i tidlig fase. Han kan også rapportere det videre med en gang, sier Sp-politikeren.

Ap: - Klar sammenheng

Aps skolepolitiker, Pål Hafstad Thorsen, understreker at mye av jobben vaktmestrene gjorde er blitt spesialisert. Både rørlegger- og elektrikerarbeid må utføres av fagpersoner.

— Det å ha en fagperson som til enhver tid har kontroll og oppsikt med skolebygg, som kan melde inn og avdekke feil og holde skolebygget ved sitt beste, er positivt. Da er man i forkant av problemstillingene, og havner ikke etterkant slik som i Bergen i dag, sier Thorsen, som leder komité for oppvekst.

- Bør det være en vaktmester på hver skole?

— Noen skoler har ikke behov for det fordi de er såpass små. Men på en del større skoler er det behov for vaktmester hver dag.

Han mener det er en klar sammenheng mellom vaktmestertjenesten og forfallet på skolene.

Jeg ser ingen god grunn til å gå tilbake til den gamle ordningen med en vaktmester. Skolebyråd Harald Victor Hove

— Det er ingen tvil om at daglig vedlikehold har en positiv effekt. Det å avdekke feil, mangler og behov er blitt mer omfattende, og mer sentralisert. Det er blitt en stor oppgave, og er en tung jobb for BKB å ha full oversikt.

Står på sitt

Skolebyråd Harald Victor Hove (H) forstår at mange etterlyser den gamle vaktmesterordningen.

— Jeg husker jo selv vaktmesteren fra min skoletid, som både bodde og jobbet på skolen. Men dette er ikke en løsning for dagens situasjon. Etterslep kan ikke løses med en vaktmester og derfor jeg ser ingen god grunn til å gå tilbake til den gamle ordningen med en vaktmester, sier han.

Hvordan står det til på din skole? Send bilder til 2211 eller skoleforfall@bt.no - eller fyll ut skjemaet under :

Hva mener du om forfallet i bergensskolen? Si din mening under!

HAR ENDRET MENING: Ove Sverre Bjørdal i Senterpartiet.
RUNE SÆVIG