– Dommen er hårreisende. Min tillit til rettssystemet har fått seg en knekk, kommenterer Lars Rune Føleide, som ble bitt i øyenbrynet på et nachspiel på NHH i fjor høst.

En 23 år gammel medstudent sto tiltalt da saken startet i Bergen tingrett forrige uke. Da hadde Lars Rune Føleide regnet seg frem tid et fremtidig inntektstap på 15,9 millioner kroner og 20 millioner kroner i oppreisning .

Han begrunnet kravet med at han kanskje ikke klarer å gjennomføre sitt masterstudium og få en godt betalt lederjobb i næringslivet.

Håper på anke

I dag kom dommen, hvor millionkravet ble glatt avvist. Det eneste han fikk var dokumenterte utgifter til lege på i overkant av 5000 kroner.

23-åringen ble også frikjent for voldsepisoden fordi Føleide provoserte ved å slå ham i ansiktet i forkant.

– Ved å frikjenne tiltalte, signaliserer retten til samfunnet at det er helt greit å bite andre mennesker, så lenge man påstår at den andre slo først, sier Føleide.

Som fornærmet i saken, har han ingen mulighet til å anke dommen fra Bergen tingrett. Han kunne tenke seg å gå til sivilt søksmål mot tiltalte, men som student ser han seg ikke råd til det. Han setter derfor sin lit til at aktor vil anke dommen.

– En av tre dommere i retten var uenig i utfallet, og da må det jo være all mulig grunn til å anke saken videre.

Fjerner nuller i nytt krav

Føleide krevde millioner, men ble avspist med tusenlapper. Det kom ikke som noen overraskelse på 29-åringen. Nå angrer han på det storstilte erstatningskravet.

– Jeg forstår at jeg må moderere kravet for å bli tatt seriøst i det norske rettssystemet. Man må basere seg på vanlig rettspraksis, ikke worst case scenario, slik jeg gjorde. Det er en av grunnene til at jeg ikke ble tilkjent noe som helst, sier Føleide.

Til tross for voldsepisoden, har Føleide tatt langt flere studiepoeng enn et normert studieløp tilsier. Kvaliteten har likevel ikke vært ideell, ifølge ham selv.

I en eventuell annen omgang i retten vil han endre kravet radikalt, til et sted mellom 13.000-50.000 kroner. Altså atskillig færre nuller enn i det opprinnelige kravet.

– Målet er at tiltalte skal skjønne at det ikke er greit å gå rundt å bite folk, sier han.

— Blir mobbet

Han mener seg utsatt for en offentlig mobbekampanje på Norges Handelshøyskole. I siste utgave av K7 Bulletin (kalt Bulle) blir Føleide, ifølge BA, beskrevet slik:

"... syter, sutrete, bortskjemte, selvopptatte, GRISKE, pinglete, virkelighetsfjerne, arrogante, millionsaksøkende, narsissistiske Lars Føleide".

– Dette er mobbing gjennom et offentlig medium, som i norsk lov er en straffbar handling, sier Føleide, som vil undersøke mulighetene for å gå rettens vei.

I dag kom avisen i nytt opplag. Da var baksiden endret: «Vi beklager til alle involverte» (men det var morsomt så lenge det varte.)"

– Dette er ingen beklagelse. Mange har sagt til meg at det er dårlig gjort, og føler sympati med det jeg gjennomgår. Ingen syns dette verken er morsomt eller bra for NHH sitt rykte, sier Føleide.

Ansvarlig redaktør i K7 Bulletin, Andreas Farberg, sier det aldri var meningen å mobbe Føleide.

– Dette har ikke vært noen mobbekampanje, men satire over hvordan han har behandlet saken. Vi valgte å bytte ut baksiden av to grunner. Den ene er at 2000 aviser ble stjålet. For å hindre at det skjedde igjen, laget vi en ny bakside. For det andre var det aldri meningen at dette skulle spres over hele Norge. Dette var ment som intern humor på NHH. Jeg beklager at saken fikk så stort omfang, sier Farberg.

BLE BITT: Slik så Lars Rune Føleide ut kort tid etter voldsepisoden.
PRIVAT
PRIVAT